StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Protiv BiH najviše rade oni koji se u nju kunu. Moj apel nije da oni prestanu, jer oni to neće!

Piše desk  /  10.02.2022., 16:43h
U posljednje vrijeme imamo niz aktivnosti koje su uperene protiv BiH predviđene Dejtonskim sporazumom i to čine upravo oni koji se kunu u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Niz netočnih informacija u vezi sa BiH iznijeli su ministarka vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i član Predsjedništva BiH Željko Komšić - istaknuo je Dodik, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

Dodik je rekao da oni iznose osobne stavove.

- To nisu usuglašeni stavovi i moj apel nije da oni to prestanu, jer oni to neće. Oni najviše doprinose tome da BiH ne može funkcionirati - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je očigledno da odnosi u BiH ostaju složeni, te da neki čine sve da budu još teži i nerješivi. Ocijenio je da će se situacija u BiH i dalje odvijati na relaciji sukoba koncepta decentralizirane zemlje i drugog koji želi da napravi unitarnu BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska zagovara koncept BiH kao decentralizirane zemlje, onako kako je napisano i u Ustavu i dodao da takav koncept zagovaraju i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, što govori o činjenici da su na jednoj strani Bošnjaci i međunarodni faktor, a na drugoj dva konstitutivna naroda.

On je rekao da u BiH postoji i koncept koji ide za tim da od BiH napravi unitarnu, centraliziranu zemlju za koju su, kako je rekao, muslimani lobirali kod američke demokratske administracije, Britanaca i još nekih širom svijeta.

Dodik je istaknuo i da teritorijalni integritet BiH nije ugrožen, ali da Republika Srpska ni pod kojim uvjetima ne može prihvatiti neustavnu BiH.

Naglasio je da su to rekli i zapovjednici NATO-a i EUFOR-a u BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:12