StoryEditor
prolongirano za šest mjeseci

Dodik odgađa usvajanje zakona o vojsci i porezima RS-a

Piše desk  /  18.04.2022., 10:14h
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je prolongiranje donošenja zakon u Narodnoj skupštini RS-a kojom se nadležnosti iz oblasti obrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet.

On je rekao da Njemačka traži poništenje zaključaka koje je Republika Srpska donijela, a odnose se na suspendiranje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

"Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu kazati da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi odrediti", rekao je Dodik.

On ukazuje da bi zbog konstelacije odnosa bilo glupo da "nekome bodu oči".

"Oni sada ubrzavaju priču protiv Republike Srpske, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da s nekim pitanjima treba malo pričekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smjeli ni sudjelovati u donošenju djelomično provedenih zaključaka", rekao je Dodik za Politiku.

Izjavio je da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka "Hrgud", a ako ga ne budu htjeli nastaviti, taj projekt će biti dan Kinezima.

"Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark ‘Hrgud’ u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubit ćemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije od Njemačke, nakon Amerike i Velike Britanije, koja ga optužuje da je u dosluhu s Moskvom, Dodik je rekao da služi isključivo Republici Srpskoj i srpskom narodu, te da bi bio protiv kada bi Moskva nešto poduzela ili tražila od RS-a bilo što protiv srpskih interesa.

Dodik je rekao da će suspendirati sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj.

"Neka u Berlinu razmisle što znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele", rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske i ukazuje da bi “htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Daytonskog sporazuma”.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Daytonski sporazum i da na može podržati samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja", istaknuo je Dodik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:33