StoryEditor
Predsjednik RS

Dodik: "Nećete me vidjeti u zatvoru! Tužit ću BiH za nanošenje štete i ona će platiti visoku kaznu zbog nesposobnih i aljkavih tužitelja"

Piše desk  /  17.01.2024., 14:19h

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nakon novog otkazivanja ročišta u Sudu BiH da je sudac bez ikakvog razloga podijelio postupak protiv njega i Lukića i pokazao "da je cilj eliminacija predsjednika RS iz političkog života."

- Još se jednom pokazalo da su Sud i Tužiteljstvo politički instruisani, da ne smiju da mrdnu bez stranaca. Ovo je čisti politički proces kome ne pomažu pravne činjenice – rekao je Dodik.

Kaže da u optužnici piše "da je optužen jer je poštivao Ustav RS."

-Po prvi put sam se obratio sucu i da mu kažem da je Ustav RS usuglašen s Ustavom BiH i Dejtonom. Nidje ne piše da se Ustav RS prilagodi lažnom visokom predstavniku. Sporno je, pored toga, da su tužitelji prihvatili tako nešto – kaže Dodik.

Kaže da ponovo nije pročitana optužnica.

Osim toga, ponovo je vrijeđao veleposlanika SAD Michaela Murphyja.

Kazao je i da je Tužiteljstvo BiH pod utjecajem stranaca.

Očekuje oslobađajuću presudu

-Očekujem da će biti oslobađajuća presuda. Tužit ću tada BiH zbog štete koja je načinjena bilo kome od nas. Vjerujem da će BiH morati da plati visoku kaznu za nesposobne i aljkave tužitelje. Negdje u mojoj percepciji je da bi ovaj sudac mogao biti nepristrasan. Ali i on je pod pritiskom – zaključuje Dodik.

Poručio je da BiH mora da bude ustavna, po Dejtonu, ili je neće biti.

On je kazao da po ovoj osnovi neće sigurno završiti u zatvoru.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:47