StoryEditor

Dodik: Nećemo imenovati suce u Ustavni sud, ta institucija je dekadentna

Piše desk  /  03.01.2024., 12:31h

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je kako ovaj entitet neće imenovati suce Ustavnog suda BiH.

Trenutno, ovaj sud nema u svom sastavi niti jednog Srbina što otežava, ali ne blokira do kraja njegovo funkcioniranje. Ipak, jasno je da Ustavni sud BiH nema legitimitet odlučivanja, posebice s obzirom na to da danas u svome sastavu ima tri stranca, dva Bošnjaka i jednog hrvata. Nedostaju, dakle, dva Srbina i jedan Hrvat.

"Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj mjeri uvjerena da je moguća pravičnost u pogledu djelovanja ovog suda. Nažalost, posljednjih godina to nije slučaj", rekao je Dodik.

Zbog toga, kaže, oni ne vjeruju Ustavnom sudu BiH.

"Suci Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrijednosti. To su zloupotrijebili do te mjere da je sve postalo besmisleno", naveo je Dodik u Banjoj Luci nakon sastanka sa episkopom banjalučkim Јefremom.

Istaknuo je kako je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudaca iz RS neće biti izabrani dok se ne regulira novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

"Ovaj sud je dekadentan", navodi Dodik.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 22:41