StoryEditor

Dodik: Jedinstvo Republike Srpske i Srbije nacionalna ideja ovog stoljeća

Piše D  /  22.05.2018., 05:05h

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci kako Jedinstvo RS i Srbije je srpska nacionalna ideja ovog stoljeća i da se on ne boji to da kaže.

Dodik je na otvaranju sedme Međunarodne konferencije o Jasenovcu rekao da se "ne smije oklijevati kazati da je jedna od stvari koje treba da ostvarimo državno jedinstvo RS i Srbije".

"Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog stoljeća, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo povijesno pravo", naglasio je on, prenosi Beta.

Navodeći kako bi volio da se to ostvari i da uspije, Dodik je rekao da se to možda neće desiti za njegovog života, ali kako vjeruje da će se desiti u nekom kasnijem periodu.

Banja Luka je danas otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija o Jasenovcu, čiji su organizatori Udruženje Јasenovac - Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Јasenovcu.

Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe na Dodikov račun, koji je u sinoćnjoj emisiji RTRS-a "Ukrštenica", komentirajući odlazak člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Bleiburg, rekao da "svako ima pravo da se pokloni svojim žrtvama".

"I ja idem na mjesta gdje su stradali Srbi", kazao je Dodik.

Pojedinci su ocijenili da je na taj način Dodik izjednačio Bleiburg i Jasenovac.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:22