StoryEditor

DOBRE VIJESTI U FBiH više oporavljenih nego novozaraženih

Piše D  /  27.04.2020., 12:04h

Do sada je u FBiH testirano ukupno 15 058 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 840 osoba, prenosi Hercegovina.info.

Najviše zaraženih je u HNŽ-u gdje je na Covid-19 pozitivna 241 osoba, u Zeničko-dobojskoj županiji 142, Sarajevskoj 113, Županiji Zapadnohercegovačkoj 83, Tuzlanskoj županiji 81, Unsko-sanskoj 79, Hercegbosanskoj 41, Županiji Središnja Bosna 37, Bosansko-podrinjskoj 20 i Posavskoj županiji 3 slučaja zaraze koronavirusom.

U kliničkim centrima u FBiH hospitalizirano je 49 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru. Ukupno se od koronavirusa oporavilo 278 pacijenata, a samo u protekla 24 sata njih 22.

“Točno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo bila na graničnom prijelazu u Doljanima gdje smo ispratili autobus kineskih turista koji je u razdoblju kada je bila kineska Nova godina došao u posjet BiH. Dan poslije stavili smo pod zdravstveni nadzor kamp kineskih radnika kompanije koja obavlja poslove na izgradnji autoceste u Hercegovini. Uistinu se zahvaljujem svima koji su u posljednja tri mjeseca vrlo predano radili na način koji smo to osmislili našim planom. Taj rad je urodio plodom i danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju”, kazao je član Federalnog stožera civilne zaštite I direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar.

Pomoćnik ministra za javno zdravstvo, Goran Čerkez osvrnuo se na ublažavanje mjera u borbi sa koronavirusom u FBiH.

“Rast broja oporavljenih nas čini zadovoljnima. I ovom prilikom bih se želio zahvaliti građanima Bosne i Hercegovine, jer smo u ovom poslu svi zajedno, odnosno nema nas i vas. Uspjeh bilo kakve mjere zavisi od poštivanja mjera svakoga od nas. Određene mjere su ublažene u prethodnom razdoblju, tako da imamo tri puta jedno izlazak vani osoba iznad 65 godina kao i djece. Jako je važno da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj, nego da je ovo ublažavanje mjera koje treba dati rezultate. Iako su mjere ublažene ključno je da se pridržavamo onih mjera osobne zaštite. Preporučujemo maske, distancu i pranje ruku i naravno nošenje rukavica. Koliko mi ispoštujemo taj trend i da svi zajedno držimo distancu i onda bi u sljedećem razdoblju mogli nastaviti s ublažavanjem mjera”, poručio je Goran Čerkez.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:27