StoryEditor
zapad negira krivnju

Direktor najmoćnije ruske agencije uvjeren: Ukrajina, SAD i Britanija umiješani u napad u blizini Moskve

Piše fena  /  26.03.2024., 18:31h

Direktor najmoćnije ruske sigurnosne agencije izjavio je u utorak kako vjeruje da je Ukrajina, skupa sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, bila uključena u napad na koncertnu dvoranu nedaleko od Moskve u kome je ubijeno najmanje 139 ljudi.

Ukrajina, koja je više puta negirala bilo kakvu povezanost s napadom u petak, odbacila je ruske optužbe kao laž. Islamska država, militantna grupa koja je svojevremeno držala kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za masovnu pucnjavu.

- Smatramo da su akciju pripremili i sami islamistički radikali i da su je omogućile zapadne specijalne službe - izjavio je na televiziji Aleksandar Bortnikov, direktor Federalne službe sigurnosti (FSB).

- Specijalne službe Ukrajine direktno su povezane s tim - kazao je Bortnikov, dodajući da je Kijev pomogao u pripremi islamističkih radikala na neidentificiranoj lokaciji na Bliskom istoku.

Na pitanje ruskih novinara jesu li Ukrajina i njeni saveznici, Sjedinjene Države i Britanija, bili umiješani u napad na koncertnu dvoranu, Bortnikov je rekao:

- Mislimo da je to slučaj. U svakom slučaju, sada govorimo o slici koju imamo. Ovo su općenite informacije -rekao je.

Bortnikov (72), koji je bio šef FSB od 2008. godine, kazao je da Rusija tek treba da identificira one koji su posebno naredili najsmrtonosniji napad u Rusiji u dvije decenije, ali je kazao da će biti poduzete mjere odmazde.

On nije ponudio nikakve konkretne dokaze za te tvrdnje, koje bi tvrdolinijaši u Moskvi mogli iskoristiti da opravdaju eskalaciju rata u Ukrajini i da objasne kako ruske sigurnosne službe nisu uspjele spriječiti napad.

Otkako je predsjednik Vladimir Putin poslao snage u Ukrajinu 2022. godine, Kremlj je Zapad - a posebno Sjedinjene Države i Britaniju – proglasio neprijateljima čija ih odluka da podrže Ukrajinu u suštini nadmašuje kao strane u ratu s Rusijom,  prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 05:50