StoryEditor
poskupljuje i novac

Direktor Agencije za bankarstvo komentirao zabrinutost glede rasta kamatnih stopa: Previše paničarimo, rastu i u susjedstvu

Piše desk  /  18.08.2022., 12:43h

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, govorio je za N1 o rastu kamatnih stopa.

Mahmuzić je kazao da je porast kamatnih stopa bio očekivan i da nije pretjeran, ali da je medijski eksponiran samo u FBiH.

“Porast kamatnih stopa se događa i u Hrvatskoj i u Srbiji. Događa se i u entitetu Republika Srpska, međutim kod nas se neka zabrinutost pojavila. U izjavama iz Agencije uvjeravali smo javnost da trenutno nema nekog pretjeranog razloga za zabrinutost. Usklađivanja koja se događaju, događaju se zbog promjene vrijednosti EURIBOR-a – bila su očekivana, bila su predvidiva – i događaju se za određeni broj klijenata u određenom broju banaka”, kazao je.

Smatra da i promjene koje su se dogodile nisu značajno utjecale na otplatnu sposobnost građana.

“Ta promjena u rati koja se dogodila nije mogla značajno ugroziti otplatnu sposobnost građana. A razumijemo i kontekst kada vidimo da su poskupile osnovne životne namirnice, da su troškovi života porasli”, dodao je.

Mahmuzić poručuje građanima da životni vijek kredita ne prestaje u trenutku kada uzmu kredit.

“Tada počinje životni vijek kredita i počinje njegova otplata. Najveća odgovornost je na klijentu i nakon klijenta na banci. Klijenti su ti koji moraju razmišljati što će se događati. Ne možemo uvijek razmišljati o najboljem scenariju, moramo i o onome što se može dogoditi za životnog vijeka kredita”, kazao je.

Kazao je da Agencija za bankarstvo FBiH prati situaciju.

“Ako situacija eskalira, ako vidimo da kamatni rizik može dovesti u pitanje stabilnost bankarskog sektora, imamo određene alate na raspolaganju i reagirat ćemo da bi zaštitili bankarski sektor”, kazao je.

Prema njegovim riječima, još uvijek se ne očekuje rast kamatnih stopa u siječnju iduće godine.

“Još uvijek je rano govoriti. Možemo krajem studenog govoriti o nekim pretpostavkama za prvi kvartal naredne godine”, kazao je.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 21:07