StoryEditor
posljedice klimatskih promjena

Dijelovi Španjolske i Portugala suočeni s najgorim sušama u posljednjih 1200 godina

Piše Fena  /  05.07.2022., 13:28h

Dijelovi Portugala i Španjolske se suočavaju s najvećom sušom u posljednjih više od tisuću godina zbog visokog atmosferskog tlaka potaknutog klimatskim promjenama, pokazalo je najnovije istraživanje.

Azorska anticiklona, područje visokog zračnog pritiska koje se okreće u smjeru kazaljke na satu iznad dijelova sjevernog Atlantika, ima veliki učinak na vremenske i dugoročne klimatske trendove u zapadnoj Europi.

U novoj studiji modeliranja objavljenoj u časopisu Nature Geoscience, istraživači iz Sjedinjenih Država otkrili su da se ovaj sustav visokog atmosferskog tlaka "drastično promijenio u prošlom stoljeću i da su te promjene u sjevernoatlantskoj klimi bez presedana u prošlom tisućljeću".

Koristeći simulacije klimatskih modela tijekom posljednjih 1200 godina, studija je otkrila da je ovaj sustav visokog tlaka počeo rasti kako bi pokrio veće područje prije otprilike 200 godina, baš kao što je zagađenje stakleničkim plinovima koje su uzrokovali ljudi počelo povećavati, javlja AFP.

Područje visokog zračnog tlaka se znatno proširilo u 20. stoljeću u korak s globalnim zagrijavanjem.

Autori ove studije su zatim pogledali dokaze o količinama padalina sačuvane tijekom stotina godina u portugalskim stalagmitima i otkrili da kako se Azorska anticiklona širila, tako su zime u zapadnom Mediteranu postale blaže s manje padalina.

Studija navodi projekcije da bi se količina padalina mogla smanjiti daljnjih 10 do 20 posto do kraja ovog stoljeća, što bi poljoprivredu u ovom području učinilo "jednom od najosjetljivijih u Europi".

Oni upozoravaju da će se Azorska anticiklona nastaviti širiti tijekom 21. stoljeća kako se povećava nivo stakleničkih plinova, što dovodi do sve većeg rizika od suše na Pirenejskom poluotoku i prijetnje usjevima.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 10:07