StoryEditor
29-godišnjak

Detalji tragedije u Berlinu: Autom se zabio u ljude, ubio nastavnicu i ozlijedio 14 učenika

Piše hina  /  08.06.2022., 22:23h

Njemačka policija identificirala je muškarca koji se u srijedu automobilom zabio u gomilu ljudi u Berlinu u popularnoj trgovačkoj četvrti i pritom usmrtio nastavnicu te ozlijedio četrnaestoro njezinih učenika.

Napadač je njemačko-armenski 29-godišnjak koji se vozilom zabio u izlog trgovine. Prolaznici su ga zadržali i predali vlastima.

Bilo je nejasno radi li se o nesreći ili namjernom činu u ulici blizu crkve cara Wilhelma, oštećene u Drugom svjetskom ratu, koja predstavlja jednu od najpoznatijih znamenitosti njemačkog glavnog grada, poručeno je iz policije.

Vatrogasna služba je ranije rekla da je desetak osoba ozlijeđeno, a šestero u smrtnoj opasnosti. Policija je kasnije rekla da je među ozlijeđenima četrnaestero učenika.

Učiteljica je vodila razred učenika tinejdžera iz malog grada Bad Arolsena u središnjoj njemačkoj pokrajini Hessen, rekao je glasnogovornik pokrajine. To vjerojatno znači da je riječ o 16-godišnjacima ili 17-godišnjacima.

Službenici su porekli navode njemačkih novina Bild da je vozač u vozilu ostavio pismo priznanja. Istražitelji su ondje pronašli postere o Turskoj koja ima problematične odnose s Armenijom.

"Ništa zasad nismo raščistili", rekla je gradonačelnica Berlina Franziska Giffey novinarima na mjestu događaja.

"Prerano je za spekulacije o tome što je izazvalo incident", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Istražitelji pokušavaju doznati je li riječ o namjernom napadu ili nesreći s medicinskim uzrokom, rekao je glasnogovornik policije ranije, dodavši da je vozaču pružena neka vrsta medicinske skrbi nakon sudara.

Novine Bild objavile su fotografiju zadržanog vozača, koji nosi žuti pulover, hlače za trčanje i crvene tenisice.

Mjesto nesreće, u trgovačkoj ulici blizu restorana McDonald's, je zatvoreno.

Obližnji kompleks Europa Center je kasnije evakuiran u slučaju da je automobil sadržavao eksploziv, poručeno je iz policije.

Incident je oživio sjećanje na 2016. godinu, kada je Anis Amri, Tunižanin s islamističkim vezama, u istom području Berlina oteo kamion, ubio vozača i zabio se u gomilu na božićnom sajmu te ubio dodatnih 11-ero ljudi.

Amri je zatim pobjegao u Italiju, gdje ga je ubila policija.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 04:35