StoryEditor
MINISTAR PRAVDE BiH

Davor Bunoza za Dnevnik.ba: Procesuirati prijetnje koje doživljavaju obitelji hrvatskih žrtava u Bugojnu

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  22.12.2023., 09:43h

Ako trideset godina poslije počinjenih ratnih zločina svjedok, koji je trebao otkriti mjesto gdje su pokopani zarobljenici, izvrši samoubojstvo pred istražiteljima i ako se i 30 godina poslije prijeti članovima žrtava obitelji ratnih zločina, jasno je da se istraživanje takvih prijetnji mora ozbiljno istražiti i procesuirati, rekao je za Dnevnik.ba Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Davor Bunoza, ministar pravde u Vijeću ministara BiH, izjavio je za Dnevnik.ba kako je "UN komitet protiv torture već utvrdio da bosanskohercegovačke vlasti krše temeljna ljudska prava članovima obitelji žrtava ratnih zločina zbog neefikasnih istraga u predmetima ratnih zločina odnosno pronalaska tijela žrtava". 

"Istražiti i procesuirati prijetnje" 

"Ako trideset godina poslije počinjenih ratnih zločina svjedok, koji je trebao otkriti mjesto gdje su pokopani zarobljenici, izvrši samoubojstvo pred istražiteljima i ako se i 30 godina poslije prijeti članovima žrtava obitelji ratnih zločina, jasno je da se istraživanje takvih prijetnji mora ozbiljno istražiti i procesuirati", istaknuo je Bunoza. 

"Ne postoji opravdanje  za prijetnje koje doživljavaju žrtve" 

Vjeruje i kako "svi u BiH dijele stav da ne postoji opravdanje za prijetnje koje doživljava gospođa Dijana Strujić i obitelji hrvatskih žrtava rata". 

"Ratni zločini ne zastarijevaju i svi do kraja moraju biti istraženi i rasvijetljeni. Zbog toga je Vijeće ministara BiH na zahtjev Ministarstva pravde BiH, nakon godina blokada, nedavno imenovalo članove Nadzornog tijela za praćenje revidirane Strategije za rad na predmetima ratni zločina, te smo produžili važenje te Strategije. Samo nakon rasvjetljavanja i procesuiranja svih ratnih zločina iz prošlosti možemo doći do pravde i istine te graditi zajedničku i bolju budućnost", poručio je ministar pravde BiH, Davor Bunoza, u izjavi za Dnevnik.ba. 

Podsjetimo, prijetnje obiteljima hrvatskih žrtava u Bugojnu osudili su i Veleposlanstvo SAD-a i OHR. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:56