StoryEditor

Đapo: SBB više ne djeluje s "Bh. blokom"

Piše D  /  22.01.2019., 11:01h

Đapo je istaknula da je "Bh. blok" dogovorio ulazak u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om i da su pozvali i SBB da im se pridruži.

"Mi ne vidimo svrhu da to učinimo, posebno zbog činjenice što bi tako država ostala bez jake opozicije. Pored toga, smatramo da "Bh. blok" kao ljevica u ovom trenutku ne može dovesti do nekog napretka države zbog njihovih političkih trzavica i neslaganja, tako da se suštinske reforme sigurno neće dogoditi u konstelaciji tih odnosa", kazala je Đapo.

Ona je naglasila da upravo zato SBB ne želi ulaziti u takve političke avanture, već će biti korektivni faktor, ali djelovati konstruktivno u odnosu na buduću vlast. Đapo je potvrdila da će u takvoj konstelaciji SBB izaći i iz vlasti Županije Sarajevo.

"Ako su oni dogovorili koaliciju na svim razinnama vlasti, sigurno će doći do prekomponiranja i Vlade ŽS. Naša stranka je najavljivala da neće u vlast, ali da će podržavati tu vlast, što znači da "Bh. blok" postoji i da jedinstveno djeluje. Dakle, imamo na sceni to da ljevica ulazi u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, u zavisnosti od razine vlasti, i to će se odraziti i na vladu u Sarajevu", istaknula je Đapo.

Inače, od navedene tri stranke koje pripadaju "Bh. bloku" jedino je Naša stranka istupila u javnost sa stavom da neće u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, ali da će podržati djelovanje "Bh. bloka". 

U ovom tjednu očekuje se jasno očitovanje SDP-a i DF-a. Kada je riječ o SDP-u, u samom vrhu ove stranke stavovi su podijeljeni. Jedni su za koaliciju sa SDA i ostalim nacionalnim strankama, a drugi su protiv.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:35