StoryEditor

Danas u Sarajevu sastanak: Čović, Dodik i predstavnici Trojke

Piše desk  /  08.02.2024., 08:27h

Još ranije je predsjednik NIP-a, Elmedin Konaković, naglašavao kako neće prihvatiti Čovićeva trenutna očekivanja vezana za izbor člana Predsjedništva BiH, a njegove razmirice s predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom nastavile su se i jučer.

U Sarajevu će se danas sastati predstavnici ‘Trojke‘, HDZ-a Bosne i Hercegovine, te SNSD-a, kako bi nastavili razgovore o reformama potrebnim za nastavak EU puta BiH. Sastanak bi se trebao održati u Parlamentarnoj skupštini BiH s početkom u 15 sati. 

Bit će to prvi susret vladajućih nakon sastanka u Laktašima u siječnju, nakon kojeg je dio koalicije tvrdio da je izašao sa sporazumom, dok je drugi dio negirao da su izmjene Izbornog zakona BiH i reforme dogovorene.

Čović poručio predstavnicima Trojke: Prestanite s nadmudrivanjem 

Podsjetimo, današnji sastanak jučer je najavio predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, poslavši i poruku partnerima da “prestanu s nadmudrivanjem”.

“Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika”, naveo je Čović jučer.

Još ranije je predsjednik NIP-a, Elmedin Konaković, naglašavao kako neće prihvatiti Čovićeva trenutna očekivanja vezana za izbor člana Predsjedništva BiH, a njegove razmirice s predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom nastavile su se i jučer.

Dodik je jučer ponovio stajalište da nema ničega spornog u provedbi dogovora iz Laktaša, a Konakovića optužio da pokušava “biti glasnogovornik Europske unije”, nakon što mu je ovaj poručio da će naredni dani pokazati je li ruska marioneta.

Dodik: Konaković kao da mu SDA  sipa riječi u usta 

“Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće, pokazat će se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima ‘sipa’ riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu”, rekao je Dodik dodavši kako on treba razgovarati s njima, tj. koalicijskim partnerima.

Konaković poručio da će Dodik sada pokazati je li ruska marioneta, uslijedio odgovor: “Ništa od EU osim…”

Brzo je uslijedio odgovor Konakovića.

“Ne sakupljam poene zagovarajući EU put, kako me Dodik večeras optužio, možda ih čak i gubim. To radim zbog čvrstog uvjerenja da taj put donosi jačanje ekonomije i benefit svim građanima u svakom dijelu naše zemlje”, naveo je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:30