StoryEditor

Danas na području cijele BiH proglašen Dan žalosti zbog tragedije u Posušju

Piše D  /  02.01.2021., 07:01h

Odluku o proglašenju Dana žalosti jednoglasno je donijelo Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića na novogodišnjoj proslavi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji države BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Izjave sućuti stigle su iz cijele BiH, ali i regije, a na jučerašnjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije proglašena je trodnevna žalost 2., 3. i 4. siječnja.

Također, Vlada Federacije BiH je ranije proglasila Dan žalosti 4. siječnja, da bi kasnije Vijeće ministara BiH donijelo odluku da na području cijele države to bude 2. siječanj.

Na službenom Facebook profilu načelnika Općine Posušje Ante Begića također je objavljena molba ugostiteljskim objektima da zatvore svoje objekte u znak poštovanja prema stradalim.

"Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, obiteljima nastradalih upućujemo najiskrenije izraze sućuti.. Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad", napisano je.

Podsjećamo, u vikendici kod Posušja jučer je pronađeno osam beživotnih tijela mladih osoba koje su proslavljale Novu godinu. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje, ali službeni uzrok bit će poznat nakon uviđaja i obdukcije tijela. Osam preminulih pronašle su osobe iz susjedne vikendice koje su također slavile Novu godinu.

Datum i mjesto sahrane stradalih još nije poznat.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 08:19