StoryEditor

Danas istječe rok za konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše D  /  06.12.2018., 10:12h

"Izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju županijske skupštine nakon izbora za županijske skupštine, a najkasnije mjesec nakon ovjere izbora u skladu s članom 5.32 ovog zakona", piše u Izbornom zakonu BiH.

Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je rezultate izbora 6. studenog 2018. godine, nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i županija.

To znači da će danas isteći zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a bošnjačke političke elite vrše pritisak na SIP kako bi se donijela odluka po kojoj bi se izaslsnici popunili u skladu s popisom stanovništva iz 1991. što omogućava znatne političke i izborne inženjeringe i bošnjačku kontrolu nad hrvatskim klubom u Domu naroda.

SIP BiH posljednji put je razmatralo primjenu člana Izbornog zakona BiH koja se odnosi na popunu izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH 15. studenog 2018. godine, no nisu donijeli odluku.

Na sjednici održanoj sredinom studenog SIP je od Federalnog zavoda za statistiku zatražio podatke o popisu iz 1991. godine dok je od stručnih službi SIP-a zatraženo da dostave tabelarne podatke koji se odnose na popis 2013. godine.

Cijela problematika nastala je zbog toga što nije bilo dovoljno političke volje da se promijeni Izborni zakon u skladu s presudom Ljubić a po naputcima Ustavnog suda BiH.

Iako je jasno kazano da je provedba presude Ljubić nužnost, to se nije dogodilo do današnjeg dana, a bez Doma naroda FBiH nemoguće je izabrati Predsjednika, odnosno, Vladu Federacije te izaslanike u državni Dom naroda.

R. I. / Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:25