StoryEditor

Dalić otkrio s kim je najzadovoljniji: "Njih trojica su rješenja za duge staze"

Piše D  /  13.11.2020., 03:11h

- Takva je situacija, sve je to povezano. Psiha je svugdje zbog korone, ali mi smo ovdje radi nogometa i trudimo se razmišljati na taj način. Točno je da je to u podsvijesti, ali što ćemo sad... - kazao nam je Zlatko Dalić.

Domagoj Bradarić nije igrao u Vodafone Areni.

- Osjetio je na zadnjem treningu problem s mišićem. Stalno govorim da je prenaporno što igrači imaju ritam od dva nastupa baš svaki tjedan u klubu. Mnogi su isforsirani i umorni. Bradarić je imao lagane poteškoće, nije ništa veliko, ali nismo htjeli riskirati. Bio je plan da igra od prve minute, a onda smo napravili rotaciju, pa je Brekalo ušao u početnu postavu. Ne smijemo igrače potrošiti do kraja i vratiti ih u klub ozlijeđene. Što se tiče ostalih, nitko se ne žali.

Kao minus utakmice u Vodafone Parku odmah je istaknuo lošu igre u defenzivi.

- Kad u gostima daš tri gola, a ne pobijediš, moraš biti nezadovoljan. Prema naprijed smo napravili i riješili neke dobre situacije, tome mogu dati pozitivnu ocjenu. No, lakoća primanja golova još uvijek je prisutna. Nisam niti ofenzivno prezadovoljan s igrom jer bilo je premalo okomitosti, preuzimanja odgovornosti i rizika, a previše smo išli u širinu. To također moramo popraviti. Ali mi dolazimo na utakmice bez treninga, priprema, bilo čega, s novim sastavom… Zato u globalu ne mogu biti nezadovoljan.

Budući da nema Vide niti Lovrena, koji ima dva žuta kartona, koja će biti dva stopera za utakmicu sa Švedskom?

- Pongračić nije igrao loše, samo što se vidjelo da dugo nije imao utakmicu. Moram provjeriti u kakvom je stanju nakon Istanbula. Juranović je bio na desnom beku, njega sam htio probati, kao i Uremovića na stoperu. Imamo nekih rješenja, recimo da igra Juranović pa Uremović na desnom stoperu, a Ćaleta-Car na lijevom ili da Pongračić igra na lijevom stoperu, a Ćaleta-Car na desnom. Vidjet ćemo još.

Kad bi Pongračić bio u natjecateljskom ritmu i punoj formi pretpostavljamo da biste to riješili s njim, ali ovako, budući da je imao prvu utakmicu nakon nekoliko mjeseci, koliko može dati u novoj za tri dana?

- Zavisi kako će se osjećati, kakva će biti situacija. Veseli me pojava Pongračića jer on je pojačanje u dijelu u kojem smo pokazali slabosti, osnažio je konkurenciju u obrani. Raduje me što su se pojavilii i Uremović i Ćaleta-Car, tri igrača koji će sigurno biti rješenja na duge staze.

Poštedjeli ste vezne igrače Kovačića, Brozovića i Vlašića, a Modrić je igrao petnaestak minuta i tako došao još bliže Dariju Srnu te bi na proljeće mogao postati rekorder po broju nastupa u reprezentaciji. Znači li to da su oni starteri sa Švedskom, da ste ih sačuvali za tu utakmicu?

- Poštedio sam one koji su igrali najviše utakmica za reprezentaciju i za klub. Vlašić igra non-stop, Brozović, Luka i Kovačić također, Perišića sam stavio pola sata jer je za Inter u nedjelju bio na terenu samo 16 minuta u utakmici s Atalantom. Raspoređivao sam snage da svi budu jednako opterećeni. Htio sam odmoriti one kojima je to najpotrebnije.

Ne sumnjamo da imate jasnu ideju. Naznake su da će to biti momčad u rasporedu 4-4-2 s rombom kao u Zagrebu s istim suparnikom. Možda sa sitnim modifikacijama u provedbi. Dakle, Brozović, Kovačić, Modrić i istureniji Vlašić te Brekalo i Perišić.

- Imamo tu opciju kao protiv Švedske u prvom poluvremenu na Maksimiru. Druga je varijanta da stavim klasičnog napadača, ali moram vidjeti u kakvom je stanju Budimir. On isto nije spreman, teško može igrati dvije utakmice u jednakom ritmu u tri dana. Teško. Dugo je bio bez nastupa, a usto je i bolestan, treba mu vremena da bude u optimalnom fizičkom stanju. Nakon sat vremena više nije mogao. Moram voditi brigu o svemu. Jedno je što bih ja htio neke stvari, a drugo moja obveza da pazim na igrače da se ne premore i ozlijede. Sve valja dobro odvagati i složiti što je najoptimalnije. Nisam u poziciji forsirati i govoriti da ću igrati s tim i tim, ako on nije u natjecateljskom ritmu. Moram više razmišljati i slagati sastav nego što sam trebao prije.

U subotu je dovoljan bod za treće mjesto i ostanak u eliti. Idete na bod ili tri?

- Kad mi idemo na bod? Idemo dobiti utakmicu! Ako igraš na bod, ne dobiješ ništa!

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:47