StoryEditor

Cvitanušić: Everest metafora za postizanje uzvišenih ciljeva vlastitim radom i trudom

Piše fena  /  12.09.2023., 09:46h

Dokumentarni film ‘Svatko ima svoj Everest‘ prati uspon bh. alpinista Tomislava Cvitanušića na najviši vrh svijeta - Mount Everest (8.848 m.n.v.), ali govori i o univerzalnim vrijednostima, a premijerno je prikazan na 6. AJB DOC Festivalu. Film je rađen u koprodukciji Al Jazeera Balkans i MYTV, a autori su Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić.

Cvitanušić je obradovan činjenicom da je publika na pravi način doživjela taj film, za koji kaže da je iskren i govori o univerzalnim životnim vrijednostima koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

- Ovaj film govori o vrijednostima kojima se trebamo vratiti da bismo ozdravili, kao društvo i kao zajednica. Sudeći po reakciji publike i punoj sali, dvije noći zaredom, izgleda da smo u tom uspjeli. Mislim da smo napravili dobar film, s dobrom energijom - naglasio je u razgovoru za Fenu.

Sretan je, kaže Cvitanušić, zbog suradnje sa Midhatom Mujkićem koji je složio njegovu priču i njegov doživljaj Everesta. Važno mu što su u tu priču uključili i one od kojih je učio, alpinisti Muhameda Gafića, Edina Durmu, Muhameda Šišića te Dragana Jaćimovića.

- Tim filmom željeli smo ispričati drugačiju priču koja jeste moj osobni doživljaj, ali kroz koju pričamo i te neke zaboravljene vrijednosti kao što su trud, zalaganje, prijateljstvo, zahvalnost uz blagu notu patriotizma i ljubavi prema svom gradu gdje sam sve dobio i sve naučio - naglasio je.

Cvitanušić smatra da su alpinizam i penjanje visokih planina zapravo sjajna metafora za život ‘jer kad nekome bacite uže, da vas čuva, u njega imate ogromno povjerenje‘.

- Ova priča oko Everesta je također metafora i u smislu da samo vlastitim trudom i zalaganjem možete postići rezultat. Može poslužiti i kao poruka mladima da se napornim radom sve može prevazići, stići gdje smo pošli. Film se zove ‘Svatko ima svoj Everest‘, a Everest je metafora za postizanje uzvišenih ciljeva vlastitim radom i trudom. Za mene je to bila ta planina, nekome je Everest da se ostvari profesionalno, porodično.... - kazao je. Ističe želju da taj film vidi što više ljudi.

Za sebe kaže da je u planinarenju napredovao polako, a Everest je bio kao logičan nastavak njegovog puta penjanja visokim gorjima.

- Drago mi je što su oni, koji su mene učili, pristali biti protagonisti na filmu i poslati poruke kojima su mene učili, a ja ih prenosim dalje - kazao je.

Tomislav Cvitanušić trenutno je angažiran na humanitarnom radu. Dio je kampanje ‘Zlatni rujan’ Udruge Srce za djecu za pomoć djeci oboljeloj od raka, a u planu je i suradnja sa Udruženjem ‘Dajte nam šansu’ i pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju.

Šesto izdanje AJB DOC međunarodnog dokumentarnog filma održava se od 8. do 12. rujna.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 18:49