StoryEditor
lider hdz 1990.

Cvitanović: Ne odustaje se od politike preglasavanja Hrvata u BiH. Za treći narod kao najmalobrojniji zamišljeno je da ga treba ili asimilirati ili iseliti

Piše hina  /  23.02.2024., 17:51h

Predsjednik HDZ-a 1990. i člana vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ilija Cvitanović izjavio je kako vladajuće probošnjačke stranke izigravaju dogovor o prestanku preglasavanja Hrvata u toj zemlji u okviru izborne reforme koja je i uvjet da bi ta zemlja u ožujku otvorila pregovore s EU-om.

Nakon niza susreta stručnih stranačkih skupina vladajućih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka, nema dogovora oko izmjena triju zakona o sukobu interesa, sudovima BiH te Izbornom zakonu. Visoki dužnosnik vladajuće stranke Narod i pravda Denis Zvizdić izjavio je za Federalnu televiziju da bošnjačke stranke neće prihvatiti izmjene kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, nego inzistira da se provedu i presude Europskog suda za ljudska prava za što su potrebne izmjene ustava zemlje za što pak ne postoji parlamentarna većina.

Čelnik druge po snazi hrvatske stranke u BiH, HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović rekao je kako su vladajuće bošnjačke stranke pod pritiskom, ali i da same ne žele dogovor s Hrvatima.

“Bojim se da tu nema iskrenosti, bojim se da je na djelu izigravanje davno postignutih dogovora”, rekao je Cvitanović.

Po njegovim riječima radi se o nastavku realizacije politike čiji je cilj eliminirati utjecaj Hrvata a BiH pretvoriti u državu s dva entiteta i dva konstitutivna naroda – Srbima i Bošnjacima.

“Za treći narod kao najmalobrojniji zamišljeno je da ga treba ili asimilirati ili iseliti. U tome se neće uspjeti”, ocijenio je Cvitanović.

Pozvao je čelnika HNS-a i vodeće hrvatske stranke HDZ-a BiH Dragana Čovića da ‘potegne ručnu’ i još snažnije inzistira na izmjeni Izbornog zakona kako bi se spriječilo preglasavanje Hrvata kao što je u četiri navrata glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva biran Željko Komšić.

“Ne može dalje dok se ne završi Izborni zakon”, rekao je Cvitanović. On očekuje da će se prijedlog izmjena Izbornog zakona nađe u proceduri gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta BiH kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata što je ocijenio ‘strateškim pitanjem u BiH ‘.

Vlasti BiH usvojile su nedavno izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a kako bi Europska komisija preporučila Europskome vijeću otvaranje pregovora s BiH potrebno je usvojiti izmjene triju zakona među kojima je i Izborni zakon.

27. travanj 2024 12:18