StoryEditor
formiranje vlasti

Cvijanović: Vlast će činiti SNSD i HDZ, u bošnjačkom korpusu vidimo komešanje

Piše desk  /  13.11.2022., 13:17h

‘‘Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi tko su dominantne stranke koje su ostvarile uvjerljivu pobjedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje tko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a vidjet ćemo tko će doći iz bošnjačkog miljea”, navela je Cvijanović.

Cvijanović će u srijedu položiti zakletvu za članicu Predsjedništva BiH.

“U zakletvi ću se obvezati na ono na što sam obvezana radti Ustavom BiH, a to je da štitim poziciju Republike Srpske. Birana sam s teritorija Republike Srpske, za razliku od druga dva člana Predsjedništva koji su birani iz drugog entiteta, što ukazuje kakva je naša uloga. Pozicija RS, Ustav RS i interesi RS, točnije, sve ono što je potrebno uraditi da bi srpski interesi bili zaštićeni, bit će moja obveza, koja će se ostvarivati u suradnji i koordinaciji s predsjednikom Republike Srpske, Vladom i Skupštinom RS”, rekla je Cvijanović.

“Brzo ćemo ući u formiranje nove Vlade RS. Proračun RS-a za narednu godinu je usvojen i prije uobičajenog termina, a želimo što prije imati i vladu. Ozbiljniji pregovori o konstituiranju vlasti na nivou BiH tek će početi. Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi tko su dominantne stranke koje su ostvarile uvjerljivu pobjedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje tko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a vidjet ćemo tko će doći iz bošnjačkog miljea”, navela je Cvijanović.

Istaknula je da ne vidi razliku u političkim aspiracijama Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića koji će biti njen kolega u Predsjedništvu BiH.

“Za suradnju nije dovoljno da imate samo jednog člana, jer je Predsjedništvo kolektivno tijelo. Ako se svi budemo pridržavali Ustava, pazeći i na širu sliku u kojoj trebamo osigurati perspektivu za građane oba entiteta, ne bi trebali imati problema. No, znajući koliko je do sada bilo nereda i sudara dva ili tri različita koncepta, nema pretjeranog mjesta za optimizam. To me upućuje na oprez u radu u Predsjedništvu BiH. Otvorena sam za dogovor i suradnju, ali tako da ne izlazimo izvan Ustava BiH i nadležnosti koje su nam propisane Daytonskim sporazumom. Ne želimo bilo kome uzurpirati nadležnost, ali ne smije se događati da se Predsjedništvu BiH to isto uradi, kao što je naprimjer činilo Ministarstva vanjskih poslova. Mnogo nereda na vanjskopolitičkom planu napravljeno je jer su u svijetu iz tog ministarstva iznošeni stavovi koje nije usuglasilo Predsjedništvo BiH”, poručila je, između ostalog, za Cvijanović za Politiku.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2023 07:12