StoryEditor

Cvijanović o Schmidtovoj odluci: Diktatorska je, urušava kredibilitet EU u BiH, ovo je šamar

Piše Desk  /  26.03.2024., 17:49h

"Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i europskom putu BiH, a šamarčina EU", konstatirala je Cvijanović, upitana da prokomentira Schmidtovo "nametanje" izmjena Izbornog zakona u BiH.

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jest ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone.

"Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i europskom putu BiH, a šamarčina EU",  konstatirala je Cvijanović, upitana da prokomentira Schmidtovo "nametanje" izmjena Izbornog zakona u BiH. 

"Svjesno urušava kredibilitet EU u BiH" 

Ona je istakla da je očigledno da Schmidt, sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH.

Cvijanović je rekla da je nečuveno da neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora s EU.

"Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Šmitova zamisao. Namjera je izazvati kaos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU", rekla je Cvijanović. 

"Kredibilitet BiH urušili strani mešetari" 

Ona je navela da je poznato da BiH nema kredibilitet jer su ga uništili strani mešetari zadnjih decenija držeći BiH u statusu kolonije.

"Ali, oni koji upravljaju Schmidtom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspjeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok ili u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu",   poručila je Cvijanović za Srnu.

Dnevnik.ba 

27. travanj 2024 05:11