StoryEditor
ukrajinski obavještajci tvrde

Curenje američkih dokumenata neće utjecati na planiranu ukrajinsku ofenzivu

Piše hina  /  14.04.2023., 16:07h

Curenje američkih povjerljivih dokumenata neće imati nikakvog utjecaja na planiranu ofenzivu Kijeva dok se nastoji obraniti od ruske invazije, objavila je u petak ukrajinska vojna obavještajna služba.

Moskva bi mogla jedina profitirati od curenja podataka, priznao je Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne službe u Kijevu, u intervjuu za američku televiziju ABC. "To neće moći utjecati na stvarne rezultate ofenzivne operacije", rekao je.

Afera neće imati dugotrajan negativan utjecaj na odnos Washingtona i Kijeva, dodao je.

Vojni stručnjaci očekuju da će Kijev idućih tjedana pokrenuti protuofenzivu kako bi vratio teritorij koji je sada pod ruskom kontrolom.

Prema dokumentima koji su procurili, SAD smatra da će nova protuofenziva dovesti do manjih dobitaka na terenu u odnosu na dvije ofenzive u jesen kada je Ukrajina uspjela ponovno zauzeti velika područja na sjeveru u blizini Harkiva i na jugu blizu Hersona.

Osim toga, u dokumentima se dodaje da je oslabljena ukrajinska protuzračna obrana. Ako Rusija stekne zračnu nadmoć u ratu, to bi moglo ozbiljno naštetiti Ukrajini. 

Budanov je priznao da je Kijevu hitno potrebna ofenziva za uspjeh, kao i da u ovom trenutku ne osjećaju pritisak zapadnih saveznika.

"Bez pobjeda, prije ili kasnije, postavit će se pitanje isplati li se nastaviti podržavati Ukrajinu", rekao je.

Američki think tank, Institut za ratne studije, nedavno je objavio sličnu procjenu i pozvao se na ukrajinskog generala Oleksija Hromova.

Dugoročno gledano, ne treba podcjenjivati mobilizacijski potencijal Moskve u ratu. Rusija ima više stanovnika i može se prebaciti na ratnu ekonomiju kako bi nastavila borbu ako se rat produlji.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 11:34