StoryEditor

Čović u Banja Luci: Izmjene Izbornog zakona su nužnost

Piše D  /  09.10.2017., 01:10h

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas u Banjoj Luci, u nastavku obilazaka svih nivoa vlasti u BiH, s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Željkom Cvijanović, te predsjedavajućim Narodne skupštine Nedjeljkom Čubrilovićem.

Neke od tema sastanaka bile su europski put BiH, izmjene Izbornog zakona, reforma Ustavnog suda, kao i reforma javnog RTV sistema, te saradnja svih nivoa vlasti u BiH.

Čović je istakao, kao i na proteklim radnim sastancima, kako je potrebno što prije riješiti pitanje akciza, usvojiti budžet, te dovršiti aktivnosti oko upitnika, kako bi BiH početkom iduće godine dobila kandidacioni status.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te predsjedavajući Narodne skupštine Nedjeljko Čubrilović još su jednim potvrdili podršku svim istaknutim prioritetima.

Također je usaglašeno kako je neophodno što hitnije napraviti izmjene Izbornog zakona, kao i postići jednakosti svih naroda, i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, na teritoriji cijele BiH.

Na kraju susreta, Čović je istakao da je cilj tih radnih sastanaka usuglašavanje informacija, kako bi krajem listopada konkretno informirao visoke dužnosnike Europske unije o stanju u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 12:03