StoryEditor
predsjednik hdz-a i Hns-a bih

Čović: Ništa nam nije poklonjeno, pred nama puno posla

Piše fena  /  22.03.2024., 17:50h

Komentirajući jučerašnju odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović istaknuo je kako Bosni i Hercegovini ništa nije poklonjeno te da Bosnu i Hercegovinu čeka puno posla kako bi opravdala ukazano povjerenje.

- Uistinu smo zadovoljni da smo dostigli ovu razinu, da danas to više nije tema i da je svih 27 članica EU potvrdilo kako pregovarački status treba početi. To se vrlo precizno komuniciralo, nitko ništa ne poklanja. Mi u narednoj fazi trebamo definirati kalendar naših aktivnosti i vrlo jasne planove. Moramo vrlo dinamično postaviti svoje obaveze i za 2024., kao i za iduću godinu. Jedna od tih obaveza je 14 uvjeta, netko ih različito definira, bez Izbornog zakona taj paket nije završen kao paket - izjavio je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom u Mostaru.

Prvi čovjek HDZ-a BiH istaknuo je kako ni jedna ranije preuzeta obveza ne može biti ostavljena po strani.

- Podsjećam vas i na razgovore s Charlesom Michelom (predsjednik Europskog vijeća) od prije dvije godine, sporazum svih stranaka da ćemo šest mjeseci nakon uspostave vlasti dogovoriti Izborni zakon. To je u biti ključna obveza, sad će biti prva obaveza za koju bih volio da se riješi u ovoj godini i da to pitanje ostavimo iza sebe kako bi relaksirani mogli pričati o drugim temama. Mislim da ćemo imati jako puno posla u ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom i ostalim aspektima, a primarno je cilj da profunkcionira pravna država - poručio je Čović.

 

Pregovarači proces

On je podsjetio kako je pregovarači proces dug i zahtjevan.

- Pogledajte gdje su Makedonija, Crna Gora, Srbija, jedni su 12 godina u ovom statusu, drugi 14, mi trebamo pokazati da to možemo vidno skratiti. To se samo od sebe neće dogoditi, morat ćemo međusobno razumjeti što je BiH i da je konstitutivnost ustavni zaglavni kamen BiH. Nakon što to shvatimo onda će nam se biti lakše dogovarati - dodao je.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je državni ministar pravde Davor Bunoza uputio Vijeću ministara BiH, Čović je kazao kako te izmjene nisu „plod želja HDZ-a BiH, već hrvatskog naroda“.

- Prijedlog će ići kroz redovitu proceduru, a ne kao neki koji su do sada išli na žurne postupke, jer ne bi mogli raditi ispravke. Prijedlog će doći na Vijeće ministara i svi ćemo se oko njega očitovati. Dobro mu pridonosi jučerašnja odluka Ministarstva pravde s vrlo jasnim stavom u vezi s Izbornim zakonom, kao i izmjena ustavnih odredbi. Nije to plod želja HDZ-a BiH, već HNS-a i hrvatskog naroda. Legitimno predstavljanje nema alternativu, kao što nema alternativu ni europski put. Izborni zakon nije nikakav hir, vjerojatno ćemo ga mijenjati još deset puta, ali tamo gdje se štite kolektivna prava konstitutivnih naroda to se treba riješiti - istaknuo je.

 

Povijesni dan za BiH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora povijesni dan za BiH.

- Ovo je povijesni dan za BiH i čestitke na tome. Sve ove godine je ulagan ogroman napor kako bismo došli u ovaj trenutak, da se stvori pretpostavka za pristupne pregovore za ulazak BiH u EU. Ovim činom naša Vlada jasno potvrđuje koliko je BiH važan čimbenik, koliko je BiH nama najsnažniji partner, naša susjedna zemlja, zemlja tri konstitutivna naroda. Ja sam uvjeren da će se ta dinamika ubrzano odvijati i da ćemo brzo svjedočiti ispunjenju tog cilja - poručio je Medved.

 

Hrvatski parlamentrani izbori

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o izborima za Hrvatski sabor, a po Čovićevim riječima ta organizacija još nije zauzela stav koju će listu podržati.

- Danas smo otvorili to pitanje. Znate da imamo širok dijapazon stranaka u HNS-u i nije realno da kažemo koga ćemo podržati u jedanaestoj izbornoj jedinici (dijaspora, op.a.) dok ne vidimo tko sve ide s listama. Ja mislim da će to biti dominantno HDZ, međutim HNS je otvoren i svaka politička opcija ima pravo iskazati svoj stav - kazao je Čović.

Izbori za Hrvatski sabor održat će se u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju 16. i 17. travnja (utorak i srijeda).

- Čini mi se da smo napravili sve nužno, s obzirom da su izbori radnim danom, da stvorimo neradni ambijent, pravi svečani ambijent. Mobilizirati ćemo sve naše glasače da u ta dva dana bez bilo kakvih gužvi mogu glasati na adekvatnom mjestu u Mostaru, ali i u ostalim destinacijama gdje imamo konzularna tijela RH - zaključio je Čović.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 23:40