StoryEditor
lider hdz-a

Čović nakon potpisivanja dokumenta: "Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje"

Piše desk  /  29.11.2022., 11:49h

Nakon što je potpisan dokument između Osmorke i HDZ-a, lider ove stranke Dragan Čović se obratio medijima.

On se zahvalio partnerima, s kojima, kako kaže, razgovara duže vrijeme, što su vrlo brzo uspjeli doći do teksta sporazuma.

- On će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali izvršnu vlast. Sada imamo koaliciju i ovo je izuzetan trenutak koji sam jutros podijelio s Oliverom Varhelyijem. On je u posjeti BiH. Upravo zbog njega je pomjeren datum potpisivanja dokumenta. Nadam se da ćemo do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast i u BiH i u Federaciji - rekao je Čović.

- Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje, da pokušamo sami rješavati probleme dogovorom, da probleme ostavimo za sutra, a ne za prekosutra. Tom dinamikom znat ćemo šta radimo. Jedan od prioriteta je euroatlantska perspektiva - kazao je.

Dodao je da se nada da će, nakon 20 godina, budžeti na nivou BiH i Federacije biti usvojeni u ovoj godini.

Siguran je da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

- Nakon konstatirajućih sjednica ćemo se naći i razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati. Razgovarat ćemo kako na najbolji način da ovo provedemo, a ne da podijelimo fotelje. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, u sporazumu vrlo precizno piše da ćemo najdalje šest mjeseci od potpisivanja riješiti pitanje sukladno odluci Ustavnog suda i Suda u Strazburgu. Uvjeren sam da ćemo ono što smo potpisali i realizirati - rekao je Čović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:55