StoryEditor
političko pitanje

Čović: Ako je dogovoreno da Apelacijsko odjeljenje suda BiH bude u RS, onda bi vlasti u RS trebale odrediti gdje će ono bit

Piše desk  /  14.03.2024., 17:50h

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beču da, ako već postoji dogovor da Apelacijsko odjeljenje Suda BiH treba biti u Republici Srpskoj, onda predstavnici vlasti u Srpskoj trebaju definirati gdje je najpogodnije.

- Ne vidim sa te strane bilo kakvo ograničenje. To je klasično političko pitanje, ne pravno. Nadam se da će na kraju biti tako dogovoreno - pojasnio je Čović.

Kada je riječ o sankcijama najbližim suradnicima predsjednika Republike Srpske, Čović je istakao da bilo kakve sankcije bilo kome u BiH u proteklih 30 godina nisu ništa dobro donijele.

Čović je ocijenio da put u EU ne ide uz instituciju visokog predstavnika, bilo kakvo tumačenje bilo kakvih bonskih ovlasti.

- Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH, ali i utjecaja na Ustav i zakone u BiH - zaključio je Čović.

On je uvjeren da će BiH narednog četvrtka dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces s EU.

- Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava dala doprinos tom razmišljanju uz sve različitosti i bogatstvo koje BiH ima - ocijenio je Čović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon panel-diskusije da se u BiH ide prema istom cilju, te da je vrijeme da konačno sazre ideja da nema alternative razgovoru, dogovoru i kompromisu.

Nikšić je istakao da je važno da se prave iskoraci.

- Iskreno se nadam da ćemo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, otvoriti pregovore, a onda smatram da bi to trebalo da se relaksiraju naši unutarnji odnosi - rekao je Nikšić novinarima u Beču.

Govoreći o Zakonu o sudu u BiH i tome zašto Apelacijsko odjeljenje ne može biti u Banjoj Luci, on je naglasio da je to političko pitanje o kojem još nije postignut dogovor, kao i da kompromis podrazumijeva da nitko ne dobije 100 posto i ne izgubi 100 posto.

Nikšić je rekao da apelacijsko odjeljenje može biti u Istočnom Sarajevu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 00:57