StoryEditor

Čordaš u Tesliću: Gradit će se most u Gornjoj Komušini i 28 kuća za hrvatske povratnike

Piše D  /  01.02.2018., 02:02h

“Vlada Republike Srpske i Ministarstvo su spremni odmah se uključiti u realiziranje projekta kroz osiguravanje polovice potrebnih sredstava. Izgradnja ovog mosta je vrlo važna kako za povratnike u ovaj kraj tako i za desetine tisuća vjernika koji svake godine pohode ovo čuveno Marijansko svetište Gospe Kondžilske “, istakao je Čordaš.

Značaj izgradnje mosta u Gornjoj Komušini je vrlo značajno za ovo povratničko naselje i općinu Teslić.

“Cilj nam je da ovaj most bude izgrađen do 14. kolovoza ove godine. Mi smo uradili kompletnu projektnu dokumentaciju i osigurali potrebnu građevinsku dozvolu. Vlada Republike Hrvatske nam je osigurala polovicu potrebnih sredstava za izgradnju mosta, dok smo dobili uvjeravanja da će preostala potrebna sredstva osigurati Vlada Republike Srpske i Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske. Nakon osiguravanja sredstava u najkraćem roku ćemo krenuti s procedurom javnih nabava “, rekao je Miličević.

Ministarstvo je samo u proteklih šest godina na prostoru teslićke općine uložilo u projekte obnove i rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, obnove vjerskih objekata, te u projekte održivog povratka i razvojnih programa preko 900.000 KM. Samo za obnovu doma kulture u mjestu Podkondžilo u MZ Gornja Komušina i modernizaciju puta u selu Bardaci uloženo je oko 125.000 KM.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu statusa korisnika i vlasničkih odnosa nad zgradom sa 18 stambenih jedinica koja je 2011. godine izgrađena u okviru realizacije zajedničkih projekata raspuštanja kolektivnih centara koje je financirala Vlada Republike Srpske i Ministarstvo, a koja je trenutno u nadležnosti lokalne uprave uz suglasnost resornog Ministarstva. Čordaš je naglasio da Vlada i Ministarstvo zajedno s lokalnom upravom nastoje pronaći trajno rješenje na temelju kojeg bi korisnici živjeli u ovim stanovima po principu socijalnog stanovanja, a stanovi bi ostali u vlasništvu općine.

Ministar Čordaš je u okviru ove posjete boravio i župi Komušina gdje je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije razgovarao sa župnikom i čuvarem svetišta Borisom Salapićem o do sada provedenim aktivnostima na realiziranju projekta izgradnje mosta u Gornjoj Komušini, kao i o položaju povratnika u ovoj župi.

Čordaš je obišao i povratničko selo Studenci u kojem se gradi kuća za hrvatsku povratničku obitelj Marka Pranjića, u okviru potprojekta BH2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

“Vrlo sam zadovoljan dinamikom radova na izgradnji ovih kuća, a još ću zadovoljniji biti kada vidim da su se ove obitelji uselile u svoje nove domove. Pored osiguravanja stambenog prostora, mi nastojimo ovim ljudima kroz redovite programe Ministarstva osigurati i što bolje životne uvjete, koji će im omogućiti ostanak na svojim ognjištima “, rekao je Čordaš.

Marko Pranjić nije krio oduševljenje što će uskoro dobiti novi krov nad glavom.

“Riječima teško mogu opisati ovaj osjećaj kad vidim kako se gradi moj novi dom. Zahvalio bih se ministru Čordašu za sve što je uradio za povratnike, raseljene i izbjegle sa prostora teslićke općine “, istaknuo je Pranjić.

U općini Teslić će kroz Potprojekat BH2 biti izgrađeno 29 kuća za povratničke i interno raseljene obitelji, dok će se u okviru potprojekta BH4 čija je prva faza realizacije u tijeku, izgraditi 28 kuća za hrvatske povratnike, piše HMS.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:40