StoryEditor
Rezime ftv-a

Čolo (SDA): Međunarodni dužnosnici su tu da nam pomognu, nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju

Piše desk  /  03.11.2021., 07:20h
Gošća jučerašnjeg izdanja emisije Rezime bila je Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prvo je komentirala status visokog predstavnika i mjere iz Republike Srpske, za koje je ustvrdila da vode ratu. Potom se pozabavila temom izbornog zakona.

Kaže da "nije dobro da se Hrvatska i Srbija toliko involviraju u trusnu situaciju u BiH".

"Mislim da moramo razgovarati u okviru institucija koje postoje u BiH. Mi imamo Vijeće za implementaciju mira, tu sjede velike europske sile i SAD. Kad su u pitanju Srbija i Hrvatska, ja tu baš nešto nemam puno povjerenja. Vjerujte, nekada sa zebnjom gledam na sve te razgovore i na to šta se smjera iza kulisa za BiH."

Čolo smatra da u sljedećih godinu dana neće doći do većih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.

Kada je riječ o izbornoj reformi, kaže da je klima u kojoj razgovaraju o ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona prilično teška.

"Imamo 14 prioriteta koje moramo izvršavati i EU nas tjera na to. U tom pravcu je i ovaj posjet Palmera. Na tim razgovorima su postavljeni jasni principi - implementirati pet presuda i to uraditi u godini koja nije izborna. Druga stvar je provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima i tu se pojavljuje zahtjev HDZ-a za njihovim tzv. legitimnim predstavljanjem hrvatskog naroda u Predsjedništvu i u Domu naroda na federalnoj razini, pod plaštom provođenja presuda Ustavnog suda BiH. Na ovome inzistira isključivo HDZ. Međunarodni dužnosnici su tu da nama pomognu da ispunimo međunarodne obaveze. U tim našim međunarodnim obvezama se pojavio taj zahtjev HDZ-a i HNS-a koji egzistira dugo prije."

Smatra da se ide na ruku HDZ-u da bi se politička klima u BiH popravila.

"Oni vide da su odnosi između HDZ-a i SDA na federalnoj razini zategnuti i htjeli bi malo političku klimu učiniti podnošljivijom da bismo na razini FBiH napravili neki front koji bi uspio postići odgovarajući kompromis i da nekako bude jedinstvena snaga kad je u pitanju Dodik i njegove tendencije koje idu ka raspadu BiH."

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 02:58