StoryEditor
Zastupnica SDA

Čolo: DF nije dozvoljavao da Čović prisustvuje pregovorima, to nam je stvaralo probleme

Piše desk  /  29.10.2022., 07:45h

Zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo govorila je o postizbornim koalicijama i o tome kako je i ranije bilo problema u odnosu DF-a i HDZ-a, što je stvaralo problem za koalicijske partnere.

Čolo je istaknula da Stranka za BiH nije dobila ni jedan mandat na državnom nivou te da je ta stranka relevantna samo na federalnom i županijskom nivou.

"Imaju četiri zastupnika u FBiH od 98. Možete prosuditi koliko je to u postotcima. SDA ima 26, HDZ i DF po 15. Samo HDZ, DF i SDA imaju većinu u Federalnom parlamentu. Oni su rekli da neće s DF-om, oni su to govorili i prošli put. DF je bio s nama, nisu nikada dozvoljavali da predsjednik HDZ-a prisustvuje tim pregovorima. Nama je to stvaralo probleme jer smo mi bili s njima u koaliciji", kazala je Čolo, prenosi Klix.

Istaknula je da ako SDP ostaje čvrstog stava da su se oni obvezali još prije izbora da nastavljaju "po principu Trojke, da su to tako svojim biračima prezentirali, da ni pod koju cijenu neće raskidati taj savez", da ne zna kako to komentirati.

"Ne mora nitko biti partner s najvećom strankom u BiH koja na svim nivoima ima najviše zastupnika, i to možemo istrpjeti. Ako je to volja naroda u BiH, da je samo SDA neko tko ne valja, da je projekt SDA samo neki projekt koji koči ovu državu u njenom razvoju, ekonomskom i političkom ili bilo kojem drugom, a SNSD i HDZ su dobre političke opcije za sve druge, mi i na to pristajemo", poručila je Čolo.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:03