StoryEditor

Ćiro Blažević: ‘Mostaru je jedino Livno konkurencija, ali i oni su naši’

Piše D  /  04.04.2019., 09:04h

Na svoj poseban duhovit način obratio se mnogobrojnoj mostarskoj publici te sve od srca nasmijao. Ćiro nije krio oduševljenje što se na desetoj jubilarnoj promociji knjige pojavio velik broj istinskih ljubitelja nogometa, hrvatske reprezentacije kao i samog Zlatka Dalića, piše Jelena PErvan.

„Ne mogu vam reći koliko sam sretan što sam vas vidim u tako velikom broju. Bio sam manje-više na svim promocijama, no eventualno Livno Vam je konkurencija. Ali i oni su naši. Dali ste mi jedan novi moral, jednu novu vjeru kada ste došli u ovako velikom broju i ovako spontano došli našem vitezu Daliću. To je ona zahvalnost koju vam je priuštio, a vi ste itekako očekivali i živjeli za to i ja sam vam neizmjerno zahvalan jer je ovo dokaz, ova masovnost, vaša nazočnost je potvrda da mi dišemo istom dušom i da nas nitko neće moći zaj***ti“, nasmijao je Ćiro prisutne.

Dalić je kao pravi učenik redovito kontaktirao Ćiru kako bi dobio od učitelja savjete što dalje napraviti s igračima.
„Čujte, Dalić, moj Dalić! On je toliko skroman, a vjerujte bezgranično je pametan, ne samo nogometno. Ali ima u toj skromnosti i pogrešaka. Svaki dan se sa mnom konzultirao, ali nikad mu ništa nisam rekao jer sam znao da zna bolje od mene. Majke mi!“, istaknuo je i dodao kako je imao veliki problem prilikom dolaska u Mostar jer ima 84 godina, a Mostar je „na kraju svijeta““.

Ćiro je u šaljivom tonu rekao kako želi Daliću nešto reći što nikada nije.

„Ne smijem biti prost, ali svira kl***u. On kaže da su igrači zaslužni za uspjeh, ali i Otto Barić i Čačić i ostali su imali iste igrače ali 20 godina smo čekali Dalića. Reći ću vam jednu formulu uspjeha koju sam ja izmisli. To su talent, motiv, karakter, inteligencija, mukotrpan rad, a sada dolazi najjači i najnemilosrdniji faktor a to je zajedništvo. To je Dalić stvorio na jedan mađioničarski način. Snimio je profil i mentalitet igrača i na jedan najučinkovitiji način stvorio obitelj“, navodi Ćiro.
Stvorio je Dalić zajedništvo vođeno svi za jednog te je Ćiro povisio ton opisujući kako je u jednom timu najvažniji izbornik te da se Dalić treba time ponositi a ne zasluge prepisivati igračima.

„Oplemenio je hrvatski nogomet. Vratio je nama Hrvatima neophodno samopouzdanje. Proslavio je naše ime po cijelom svijetu. Mi smo drugi u svijetu u najpopularnijem sportu. To što je mene zaj***o, to je meni drago“.

Ćiro je naglasio kako je on intervenirao na uzimanju Dražena Ladića u stožer reprezentacije jer inače Dalić ne bi bio shvaćen kao šef i autoritet u reprezentaciji.

„Ladić je takva lopovčina u pozitivnom smislu, to je takav mangup da ovaj Božji čovjek ima potrebu biti okružen takvim razbojnikom“, kazao je na duhovit način Ćiro.
Osvrnuo je Ćiro i na Dalićevu vjeru u Boga te njegovu skromnost i poniznost tijekom cijelog Svjetskog prvenstva kao i nakon njega.

„Obogatio je hrvatski rječnik. Ova riječ ‘poniznost’, gdje je našao to je*o te poniznost. Ali kada idete u dubinu te riječi ona je jedna tako velika neminovnost za sportaše koji su uglavnom i naglašeno sigurni u sebe. Ali ne može im učinak biti onakav kakvi su im kapaciteti da nemaju upravo tu poniznost i skromnost. Poniznost respektira svakog protivnika i daje od sebe zadnji atom energije da bi realizirao svoju korist i svoju pobjedu i tu je Dalić šampion svijeta“, ispričao je Ćiro te javno rekao da je bolji od njega i čestitao mu na tome.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:30