StoryEditor
un-ovo izvješće

Ciljevi "održivog razvoja" ostaju u sferi znanstvene fantastike

Piše fena  /  17.06.2024., 17:07h

Svijet je daleko od pravog puta u pogledu većine ciljeva održivog razvoja dogovorenih 2015., poput borbe protiv siromaštva i gladi, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda u kojem se naglašavaju manjak sredstava, geopolitičke napetosti i pandemija COVID-19.

Godišnji izvještaj o održivom razvoju UN-a rangira učinak 193 države članice u provedbi 17 opsežnih "ciljeva održivog razvoja" (SDG), koji također uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, pružanje čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti.

Utvrđeno je da niti jedan od 17 ciljeva nije na putu da se ispuni do 2030., a većina ciljeva pokazuje "ograničen ili obrnuti napredak". U izvještaju se pozivaju zemlje da se pozabave kroničnim nedostatkom financijskih sredstava i također revidiraju sam sistem UN-a, javlja Reuters.

- Ovaj izvještaj pokazuje da je čak i prije nego što je pandemija pogodila, napredak već bio prespor - rekao je Guillaume Lafortune, potpredsjednik U. N. Sustainable Development Solutions Network (SDSN) i glavni autor izvještaja.

Izvještaj navodi borbu protiv gladi, stvaranje održivih gradova i zaštitu bioraznolikosti na kopnu i vodi kao posebna područja slabosti. Politički ciljevi poput slobode medija također su doživjeli "preokret napretka".

U izvještaju se navodi da su Finska, Švedska i Danska rangirane na vrhu popisa zemalja, a Kina je također napredovala brže od prosjeka, ali su najsiromašnije zemlje svijeta još više zaostale.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 05:59