StoryEditor
Snažan skok

Cijene nekretnina u cijeloj regiji skočile više od 30 posto

Piše hina  /  24.10.2022., 10:57h

Nakon početka rata u Ukrajini i dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca cijene najma su se udvostručile

Snažan skok cijena nekretnina nije prisutan samo na zagrebačkom već i na tržištima većih gradova u susjednim državama: Beogradu, Sarajevu, Banjoj Luci, Podgorici.

U godinu dana cijene stanova skočile su i više od 30 posto, a nakon početka rata u Ukrajini i dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca cijene najma su se udvostručile! Slično kao i u Zagrebu, gdje su cijene novih stambenih kvadrata u godinu dana porasle 30 posto, na oko 2500 eura, prosječna cijena četvornog metra stana u Beogradu u prvom dijelu ove godine bila je 2565 eura. To je 35 posto više nego prije godinu dana.

Beograđani su najviše novca davali za kvadrate na Savskom vencu, gdje je prosjek povukao novi kontingent iz kompleksa “Beograd na vodi”, u kojem se prosječna cijena kreće preko 4000 eura, a penje se i na više od 6000, dok je najjeftinija bila Grocka s prosjekom od 1092 eura za kvadrat.

U Zagrebu su se stanovi na nekim novim lokacijama u centru grada na aukcijama prodavali i po 8000 eura za kvadrat, dok je u jednom od novijih zagrebačkih naselja, Vrbani 3, na aukciji planula zgrada po 5000 eura po kvadratu.

Gotovo svugdje potražnja za novim stanovima veća je od ponude. U Zagrebu se, primjerice, godišnje proda oko 10 tisuća stanova, od čega je oko 2500 novih. Boro Vujović iz agencije Opereta ističe da su cijene ove godine završenih i isporučenih novih stanova uglavnom ugovorene u vrijeme dok su građevinari zakapali prvu lopatu, dakle prije godinu ili dvije. Kupci su ih tada većinom i platili jer se novi stanovi uglavnom kupuju gotovinom. Cijenu po kojoj se danas prodaju novi stanovi u Zagrebu statistički će ured izbaciti tek za godinu ili dvije kada zgrade budu završene.

Stanovi se zacijelo kupuju i za najam jer su cijene podstanarstva odletjele u nebo nakon dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca. Prema podacima crnogorskog MUP-a, u toj zemlji privremeni ili trajni boravak ima oko 13.500 ruskih državljana te oko 11.100 Ukrajinaca. Državljani Crne Gore jedva mogu plaćati povećanu stanarinu jer su zakupi postali previsoki u odnosu na tamošnje plaće, donosi Večernji list.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 14:21