StoryEditor
Predsjednik FBiH

Čavara u dilemi je li Inzko bio korumpiran: Ako imamo demokratski izabranu vlast, onda visoki predstavnik tu nema što raditi

Piše Desk  /  25.10.2021., 12:12h
Treba uložiti energiju u traženje mogućnosti postizanja dogovora o ključnim pitanjima u BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

On smatra kako oni koji ne žele razgovarati na temeljima ustroja BiH, oni je uništavaju u suludoj želji da ostvare unitarnu i jednonacionalnu BiH.

"Pogledajte samo hajku koja se vodi protiv svih onih koji ne misle kako oni žele, osim ovih 'lutaka na koncu' kao što su Komšić, Dunović...", rekao je Čavara za Nezavisne novine.

Govopreći o krizi funkcioniranja vlasti prouzročenoj Inzkovim nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, Čavara je izjavio kako kako je "jasno da jednu veliku krivicu snosi visoki predstavnik koji je na odlasku donio čudnu odluku za koju ne vidim koji je smisao i svrha  u odnosu na puno toga drugog što je trebao uraditi".

"Pogotovo da donosi zakon, to je apsolutno neprihvatljivo. Znači, ukoliko imamo demokratski izabranu  vlast koja može donositi zakone, onda tu visoki predstavnik nema šta raditi, osim ako nije  korumpiran i to  stvara dilemu kod svih nas, zašto je to uradio, dan-dva prije odlaska, što nema nikakve logike. S druge strane, ne možete optužiti bilo koga  za ovu situaciju. Teško je to reći ko je kriv. Međutim, puno je manje važno tražiti krivca, treba uložiti energiju u traženje mogućnosti postizanja dogovora o ključnim pitanjima u BiH. Prvenstveno, o stabilizaciji odnosa, izbornoj reformi, provođenju odluka Ustavnog suda BiH, provođenju odluka iz Strazbura i svemu onome što je potrebito donijeti kako bi se relaksirali odnosi između konstitutivnih naroda."

Predsjednik FBiH je konstatirao kako u BiH imaom "tri istine" i kako još uvijek nemamo jedinstven pogled na ono što se tijekom rata događalo u BiH.

"Ako se visoki predstavnik rukovodio time da donese probleme, onda treba da se zapitamo kakve su njegove namjere, zbog čega je to uradio? Raščišćavanje prošlosti u detalje samo nas može dovesti u nove sukobe."

Izjavio je i kako  se izborna reforma  trebala provesti temeljem Mostarskog sporazuma od prošle godine.

"Ovaj  sporazum je imao dvije točke, jedna su bili izbori u Mostaru, a druga je izborna reforma. Predsjednici stranaka HDZ i SDA su potpisali i proveli prvu točku, ali za provođenje druge točke Bakir Izetbegović, lider SDA, nema želje i nalazi uvijek izgovore i razloge da ne razgovara, pa čak i uvijek neke nove uvjete, da se proces potpuno otkaže i da se ne dogodi. I u svemu tome pozitivna je ova situacija da su SAD kao najvažniji međunarodni akter na prostoru BiH imenovale izaslanika, ali od dana imenovanja do danas nismo vidjeli neke konkretne poteze u tom smislu. Svjesni smo da ova godina ističe i da su izbori naredne godine. Mi smatramo da bez  odluke o legitimnom predstavljanju nema uvjeta za demokratske izbore. SDA i probošnjačke stranke pokušavaju izgurati Srbe i Hrvate iz razgovara i nadam se da međunarodna zajednica nije više tako naivna."

Čavara je u intervjuu za Nezavisne novine istaknuo kako nas nespremnost bošnjačke političke elite da uopće razgovara o rješavanju ključnih problema u BiH jasno gura u jednu još veću krizu. Također, komentirao je i smjenu Gordane Tadić s dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

"Očigledno je šta je na sceni. Svjedočili smo toliko napada na bivšeg predsjedavatelja VSTV-a Milana Tegeliju zato što nije bio poslušnik "sarajevske, bošnjačke elite" i onda su napravili, inscenirali toliko događaja da su na kraju i uspjeli. Pa smo onda svjedoci bili u medijima insceniranom disciplinskom postupku protiv tužiteljice Tadić, pa smo bili svjedoci da su se članovi disciplinskog povjerenstva sastajali u prostorijama SDA, sa direktorom OSA, koji je takođe optužen za kaznena djela i to je očigledno. I šlag na sve to su najave Izetbegovića da će "pod kontrolu staviti Tužiteljstvo i Sud BiH". To je sad više nego očigledno napravljeno. Zabrinjava izostanak reakcije međunarodnih aktera. Imamo čitav jedan represivni aparat pod vlašću jednog naroda, jedne partije, a trebalo bi da imamo jednu  ravnotežu odnosa. Imamo i situaciju gdje se javno reklo da se neće dopustiti da na čelu Federalne uprave policije bude Hrvat i sada njom upravlja Bošnjak, koji po zakonu ne može biti na tom mjestu, jer je iz istog naroda kao što je i ministar unutrašnjih poslova FBiH. Izgleda da je SDA važno držati pod kontrolom represivni aparat i zaustaviti afere koje su u toku i onda voditi političke progone svih neistomišljenika."

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:21