StoryEditor
formiranje vlasti

Čampara: SDA za izdaju optužuje Zlatne ljiljane, nazivaju ih neosunećenima, četnicima...

Piše desk  /  05.12.2022., 18:20h

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH (NiP), kazao je za N1 da je u interesu političkih stranaka, kao i građana, što brža uspostava vlasti kako bi Bosna i Hercegovina što brže dobila kandidatski status Europske unije i tako otvorila put prema pretpristupnim fondovima Unije tj. novcu. On je odbacio navode političkih protivnika kako će "Osmorka" počiniti izdaju prema Bošnjacima istakavši kako će ova grupa stranaka držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata.

Elmedin Konaković sinoć se u Latašima sastao s Miloradom Dodikom. Da li ga je uspio “omekšati”?

To je bio neslužbeni susret. Dvojica političkih lidera razgovarali su i o uspostavi vlasti. Riješena su neka pitanja poput usvajanja budžet, ali i što hitnije uspostave Vijeća ministara.

Otkud sada ta otvorenost za suradnju Dodika i Čovića, da li je do pritiska međunarodne zajednice?

Teško je sada odgovoriti što je razlog. Zahtjevu Europske unije jeste da se što prije formira vlast kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status i da bi se otvorili pretpristupni fondovi EU koju donose novac. Izbori su završeni, ne vidim razlog da se oteže s uspostavom vlasti.

“Osmorka” je glasala za Čavaru. Zašto i u novoj vlasti imamo ljude s američke “crne liste” na najvišim dužnostima?

Čavara je bio kandidat HDZ-a, to je njihova odluka i oni moraju snositi odgovornost za njega. Bilo je nezgodno da se podrži (Čavara). Očekujem da će se BiH sada kretati ka euroatlantskim integracijama. Očekujem period smirivanja tenzija.

Da li je Dodik nešto slično obećao Konakoviću?

Nisam bio na sastanku, ali samim tim što je nagoviješteno usvajanje proračuna dobar je korak.

Kako riješiti pitanje NATO integracija ako je Dodik protiv?

To su stvari koje su već riješene, imamo odluke Predsjedništva i zakone. Što se tiče uknjižbe vojne imovine, ona je vlasništvo države i to ne treba previše dokazivati. Imamo u vezi s tim i odluke Ustavnog suda.

Može li Dodik da ne provede odluke u vojnoj imovini?

Sumnjam da neće provesti. Moguće da se čovjek mijenja. Nemam konkretan odgovor, ali je vjerojatno i njemu stalo kao i građanima da koristimo EU fondove kako bi se povukla sredstava. Sumnjam da mu nije stalo da dobiva neke kredite od Unije.

Da li je “Osmorka” spremna odblokirati projekte koji se tiču RS?

Radi se o tome da je “Osmorka” grupa stranaka koja će se prije svega držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata. Država je ta koja će odlučivati o međudržavnim sporazumom, entitet nisu za to nadležni. Sve što je dobro za građa RS i FBiH dobro je i za državu. Ti projekti jedino mogu biti OK ukoliko državne institucije ratificiraju sporazume. Bilo koja druga priča je antiustavna i mi nikada na to nećemo pristati.

Sve su glasnije optužbe kako “Osmorka” izdaje Bošnjake i “ide na noge Dodiku i Čoviću”?

Na mene to ne utiče ako mislite na botovske napada SDA. Imate jedan javni diskurs koji ide od određenih pojedinaca iz vrha SDA i to mene stvarno ne dotiče. Nazivate dojučerašnje kolege i prijatelje izdajnicima… Naravno da nas primitivci neće pokolebati u čistim namjerama.

Zar nije opozicija isto za izdaju optuživala SDA?

Vas neki optužuju da ćete vi nešto dati, a oni su sve to uradili u prošlom mandatu. Nije “Osmorka” dala 4. izaslanika SNSD-u. Imate Zlate ljiljane u “Osmorki”, koji su obranili Bosnu i Hercegovinu, i oni njih nazivaju izdajnicima, četnicima, neosunećenima.

Dnevnik.ba

23. siječanj 2023 22:52