StoryEditor

Bruxelles zabrinut nakon Trumpovih prijetnji: "Uozbiljmo se! Pa nije NATO savez po narudžbi"

Piše desk  /  12.02.2024., 12:54h

NATO ne može biti "savez po narudžbi", rekao je u ponedjeljak šef europske diplomacije Josep Borrell u odgovoru na izjave Donalda Trumpa u kojima je otvorio mogućnost da neće stati u obranu članica Saveza ako njihov financijski doprinos bude nedovoljan.

“Uozbiljimo se! Uozbiljimo se! NATO ne može biti savez po narudžbi. U vremenu u kojem živimo, vojni savez ne može funkcionirati prema raspoloženju predsjednika SAD-a, to nije: da, ne, sutra, ovisi. Dakle, NATO postoji ili ne postoji”, rekao je Borrell.

Dodao je da ćemo tijekom američke predsjedničke kampanje “svašta čuti i vidjeti”.

“Ne računajte da ću komentirati svaku glupost koja će se čuti tijekom predsjedničke kampanje u SAD-u”, poručio je Borrell.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a tokom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija – hoćete li nas zaštititi?”

“Rekao sam: ‘Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: ‘Da, recimo da se to dogodi.”

“Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti”, prenio je vlastite riječi Trump koji je favorit za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore ove godine.

Dok je bio predsjednik, Trump je srezao finansiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Joe Biden je žestoko reagirao na njegovu izjavu.

“Činjenica da Donald Trump priznaje da bi mogao dati zeleno svijetlo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za još ratova i nasilja, za nastavak okrutnog rata protiv Ukrajine i širenje svoje agresije na Poljsku i baltičke zemlje je uznemirujuća i opasna”, rekao je u nedjelju Biden.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedjelju da “bilo kakva sugestija da saveznici neće braniti jedne druge podriva našu sigurnost, uključujući i sigurnost SAD-a, i stavlja američke i europske vojnike pod povećani rizik”.

“NATO ostaje spreman i sposoban braniti sve saveznike. Uvjeren sam da će SAD ostati snažan i angažiran saveznik u NATO-u, ko god da pobijedi na američkim predsjedničkim izborima”, dodao je.

Kremlj nije htio komentirati Trumpove izjave.

“Ja sam i dalje glasnogovornik (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, a ne Trumpa”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 08:24