StoryEditor
ukrajina

Britanski Starstreak u akciji rušenja helikoptera, objavljena snimka

Piše desk  /  02.04.2022., 13:59h
Ukrajinske snage objavile su snimku za koju tvrde da prikazuje obaranje ruskog helikoptera u Luhanskoj oblasti

Video objavljen u petak prikazuje projektil Starstreak u akciji tijekom prvog tjedna korištenja u ratu, rekao je za Times izvor u Ministarstvu obrane, ističući da je nezaustavljiv. Starstreak je najbrži projektil zemlja-zrak na svijetu i može putovati tri puta većom brzinom od zvuka. Britanski ministarstvo obrane priopćilo je da je to prvi put da je projektil upotrijebljen za obaranje ruskog zrakoplova.

U videu se može vidjeti helikopter kako prelazi nad krošnjama drveća prije nego što ga Starstreak udari u rep. Može se vidjeti kako se projektil podiže kroz drveće prema svom cilju. Stražnji dio helikoptera tada bukne u i pada na zemlju.

Druge snimke prikazuju olupine zrakoplova razbacane po cesti dok ih pregledavaju ukrajinski vojnici. Izvještava se da su dva člana posade u helikopteru preživjele obaranje, iako je nejasno jesu li ih zarobili Ukrajinci.

Raketa se odvaja u tri projektila u zraku, koje laserski operater na zemlji vodi do cilja. Penetriraju oklop i tek potom detoniraju.

Korištenje lasera umjesto da ih privlači infracrvena energija znači da mamci ne mogu omesti  trokraki projektilu.

Britanija je već poslala tisuće protutenkovskih oružja Ukrajini, iako su zemlje NATO-a nastavile odbijati molbe Zelenskog za tenkove i borbene zrakoplove.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 21:23