StoryEditor

Bradara: Sve što tražimo je da se uvaži pravo konstitutivnih naroda da biraju svoje političke predstavnike

Piše desk  /  26.03.2024., 11:54h

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH izjavila je kako je njen, kao i stav HDZ BiH da domaći političari trebaju sami donositi odluke i preuzimati odgovornost za sve što se događa.

Ona je istaknula kako je na primjeru izmjena Izbornog zakona BiH vidljivo koliko je to očito teško i upitala - što je onda alternativa?

"Svi za sebe vole reći da su državotvorni, ali kada treba uvažiti tu državu, narode koji je čine, sam Ustav, onda traže izgovore", ukazala je Bradara, a prenosi Srna.

Ona je napomenula kako je pravo naroda da bira svoje predstavnike sve što HDZ BiH traži već godinama i svakom prijedlogu je nađena mana.

"Razgovori i dogovori, koliko god to nekada izgledalo teško, nemaju alternativu. Svi mi imamo svoje mišljenje o svemu, ali trenutno je najbolje za sve da komentiramo što manje, a razgovaramo što više", poručila je predsjednica FBiH.

Christian Schmidt najavio je kako će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno da će "ako ne bude dogovora, preduzeti mjere", dok je Veleposlanstvo SAD u BiH odbilo prijedlog izmjena ovog zakona od Ministarstva pravde u Vijeću ministara.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:51