StoryEditor
bizarno okupljanje u sarajevu

Bošnjački "građani" prosvjedovali pred Veleposlanstvom Hrvatske, Milanoviću "poklonili" sapun, parfem i nakurnjak

Piše desk  /  28.01.2022., 15:08h
Nekolicina građana okupljenih oko neformalne grupe Restart danas je održala bizarni prosvjed ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu. Pored posebnih zahtjeva koje su imali za visoke dužnosnike Hrvatske, za predsjednika su imali i poseban poklon.

“Poklon će zasigurno obradovati gospodina Milanovića. Radi se o simboličnom poklonu. Tu je jedan miris, jedan sapunčić i jedan “nakurnjak” – ako bude dolazio u Sarajevo da se ne prehladi. Pošto smo mi pažljivi i miroljubljivi – mislim da će to gospodinu prijati”, rekla je žena na prosvjedima, prenosi N1.

Još jedna od okupljenih je ukazala na “gostoprimstvo u BiH”.

“Ja sam ovdje jer ne mogu podnijeti da nas svi ‘mezete’ zbog svojih interesa. Dosta je više prljavih igara i interesa, nije to BiH zaslužila. Mi smo narod koji prima ljude i srcem u dušom, po tome smo bili poznati i sada smo još. No doživljavamo stvari koje su nepodnošljive. Čović je lukaviji od Dodika”, poručila je Latifa Pajić, jedna od okupljenih na prosvjedima.

Organizator Suad Đozić naveo je kako je Veleposlanstvo RH mjesto prosvjeda jer se ova zemlja intenzivno miješa u poslove Bosne i Hercegovine.

“Sve što se događa u BiH, a povodom ovoga što HDZ radi je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH – tražimo da puste unutarnje faktore da se dogovore”, rekao je Đozić.

Navodi kako su zahtjevi Veleposlanstvu Hrvatske dostavljeni prije sedam dana, kao i najava prosvjeda, no da im je danas priopćenu kako najavu nitko nije zaprimio, te da im se iz Veleposlanstva nitko neće obratiti.

Sejfudin Tokić iz Bošnjačkog pokreta kaže kako promjene Izbornog zakona BiH jesu važne i potrebne, ali da ne smiju voditi u homogenizaciju zemlje.

Ostale zahtjeve građana okupljenih oko ove inicijative upućenih na adresu Hrvatske prenosimo u cijelosti:

1. Da R. Hrvatska prestane s diplomatskom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i da se ne miješa u ustavno uređenje naše zemlje. Potrebno je da R. Hrvatska kao članica EU uvaži sve presude Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i Mišljenje Venecijanske komisije

2. Da R. Hrvatska osudi presuđenu politiku UZP i ispriča se Bosni i Hercegovini za sve posljedice koje je takva politika napravila;

3. Da visoki politički dužnosnici iz R. Hrvatske kroz svoje izjave i konkretno političko djelovanje poštuju suverenitet i političku neovisnost države Bosne i Hercegovine, te da je ne tretiraju kao poseban slučaj, nego kao susjednu državu koja je na putu ka članstvu u EU;

4. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne suradnje s državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju dužnosnike R. Hrvatske da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol, te da time iskažu poštovanje prema njenim institucijama;

5. Da R. Hrvatska vrati imovinu koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, kao i da ugovore o korištenju resursa BiH (npr. voda iz Buškog jezera), potpisuje s državom BiH – stajalo je u njihovom priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:22