StoryEditor

Bošnjačke stranke putem svojih Srba u Domu naroda svete se Puzigaći jer je stao uz Hrvate

Piše D  /  19.07.2018., 05:07h

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasenko Tufekčić kazao je danas novinarima da će izaslanici iz Kluba Srba tog doma a koji dolaze iz bošnjačkih stranaka danas zatražiti smjenu potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće (SNSD) sa te pozicije.

Izrazio je razočarenje slijedom događaja na sjednici Doma naroda koja je trebala biti održana danas, a na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, jer su predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara i Puzigaća bili spremni potpisati zahtjev za vitalni nacionalni interes.

- Puzigaća (SNSD) dolazi iz Kluba Srba i nije imao njihovo ovlaštenje i podršku da to uradi - poručio je Tufekčić, te najavio da će Klub Srba od kojih svi osim Puzigaće dolaze iz većinski bošnjačkih stranaka smjenu Puzigaća iz SNSD-a tražiti na redovitoj sjednici koja je zakazana za 26. srpnja.

Dodao je da je neupitno usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kako bi se mogli implementirati izborni rezultati i spriječila kriza vlasti u Federaciji BiH.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu, predložili su po hitnom postupku zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izaslanik u Domu naroda Predrag Kojović.

Izvanrednom zasjedanju Zatupničkog doma nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) koji su iznijeli stav da je zakazivanje sjednice suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:35