StoryEditor
cirkus

Bošnjačka većina u Zastupničkom domu FBiH usvojila Deklaraciju: Traže da Hrvatska prestane lobirati i da mijenja svoj izborni zakon

Piše DESK  /  26.07.2022., 19:31h

Većina bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (SDP, SDA, DF, NS, SBB, PDA, NES i Koalicija Država) usuglasilo je tekst Deklaracije o zaštiti multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine (po bošnjačkoj mjeri).

Deklaracija je usvojena s 57 glasova "za" i 12 HDZ-ovih glasova protiv.

Između ostalog, u tekstu se pozivaju vlasti Hrvatske da u skladu s presudom Ustavnog suda Hrvatske izmjene svoj izborni zakon.

"Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osuđuje kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili izvan Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine", stoji u tekstu deklaracije.

Podsjećamo, bošnjačka politika već danima bjesni zbog najave da bi visoki predstavnik mogao nametnuti reformu Izbornog zakona koja bi Bošnjacima onemogućila nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i nacionalnim manjinama u FBIH.

S tim u vezi Zastupnički dom PFBiH, odnosno bošnjačka većina u ovom domu, u deklaraciji poziva sve domaće i međunarodne institucije, a naročito OHR, vlade država potpisnica Dejtonskog sporazuma, te EU i članica PIC-a da se suzdrže od poduzimanja svih oblika djelovanja koji predstavljaju kršenje europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Bosne i Hercegovine i ustava Federacije BiH, odredaba Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima UN-a, te nepoštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Pod osnovne slobode očito smatraju i glasovima Bošnjaka  nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i svima ostalima u FBiH.

"Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav Bosne i Hercegovine, te svih pet iznad navedenih presuda Europskog suda za ljudska prava i da implementacija je Ustavom definirana kao prioritet u odnosu na sve druge pravne akte", navodi se.

Također pozivaju sve potisnice Dejtonskog sporazuma na dosljedniju primjenu odredbi kojima su se sve strane obavezale da neće ugrožavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Doslovno nitko ne ugrožava teritorijalni integritet BiH.

"Svaki postupak Visokog predstavnika u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje je izvan okvira njegovih nadležnosti i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Pozivaju se vlasti u Hrvatskoj da prestanu s javnim i aktivnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i zagovaranjem nametanja odluke koja je u suprotnosti s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavom BiH. Hrvatska to svakako ne čini, upravo suprotno. Hrvatska koristi svaku šansu da pozove na jednakopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH te da se prestane s bošnjačkim praksama nametanja političkih predstavnika.

Dodatno Hrvatska se poziva da izmjeni svoj Izborni zakon u skladu s presudom Ustavnog suda Hrvatske.

"Pozivamo vlasti ove susjedne države da učine sve kako bi svojim građanima osigurali jednakopravnost, te da jednake principe kojim je uvjetovan opći demokratski karakter izbora promiču i izvan svojih granica".

Bošnjačka većina nije iskoristila ovu prigdu i čestitala Hrvatskoj otvaranje Pelješkog mosta.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 23:44