StoryEditor
igk

Bošnjačka lobistička udruga pisala papi Franji i tražila da se i dalje omogući političko obespravljivanje Hrvata-katolika u BiH

Piše DESK  /  26.07.2022., 17:35h

 Zabrinuti najavama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da će nametnuti izborni zakon u BiH koji sprječava majorizaciju Hrvata, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) od pape Franje traži da 'javno osudi takvo djelovanje visokog predstavnika koji napadno hoće podijeliti bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo'.

U pismu upućeno papi Franji, koji je u posjeti Kanadi, pojašnjavaju da bi uvođenjem '"najavljenog diskriminatorskog izbornog zakona Schmidt trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničke teritorije i stvorio preduvjete za daljnju destabilizaciju cijele Europe, što je u potpunoj suprotnosti s vašom vizijom Bosne i Hercegovine''.

IGK je lobistička udruga bošnjačkog naroda koja godinama pokušava bošnjačke hegemonističke i nacional-šovinističke politike predstaviti kao "borbu za jednaka prava svih građana", što je i ovoga puta slučaj. Riječ je o marginalnoj udruzi, ali prenosimo njihovo priopćenje kako bi se lakše sagledali razmjeri bošnjačke političke hajke protiv izmjena Izbornog zakona. 

Inače, bošnjačka politika vodi hajku protiv visokog predstavnika jer je izvjesno kako će Schmidt nametnuti izmjene izbornog zakona koje će samo donekle vratiti ravnotežu moći među konstitutivnim narodima. Bošnjačka politika pak želi zadržati mogućnost nametanja političkih predstavnika u FBIH građanima hrvatske i srpske nacionalnosti kao i pripadnicima nacionalnih manjina. 

IGK se tako ovim pismo obratio papi u kojem od njega traži da podrži daljnje političko obespravljivanje Hrvata u BiH koji su većinom katolici.

- Vođeni vašom moralno snažnom rečenicom izgovorenom prilikom vaše posjete BiH, kada ste rekli da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebni značaj za cijeli svijet i da pokazuju da različiti mogu živjeti zajedno u suradnji, molimo vas da vašim moralnim autoritetom dignete vaš glas protiv sadašnjih izuzetno opasnih tendencija od strane pojedinih međunarodnih faktora, a čiji je cilj etnička podjela Bosne i Hercegovine – podsjećaju iz IGK-a.

- Takvom odlukom bi se favorizirala stranka čiji su prethodnici izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koji su osuđeni za Udruženi zločinački pothvat protiv Bosne i Hercegovine tijekom agresije na BiH 1992.-1995. Molimo vas da to zaustavite jer ovakva odluka će trajno napraviti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i Europe. Time bi demokracija i Europske vrijednosti izgubili bitku.Time bi i vaša vizija Bosne i Hercegovine bila dovedena u pitanje – navodi se u pismu IGK-a.

Ovdje prešućuju da se prava ne oduzimaju niti vraćaju strankama, nego se vraća samo dio prava hrvatskom narodu koja su uzurpirali Bošnjaci uz pomoć međunarodne zajednice te pri tom brutalno kolektiviziraju krivicu za ratne zločine.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 04:08