StoryEditor

Bošnjaci u RS-u dobili svog Željka Komšića, tvrde da nema legitimitet

Piše D  /  03.03.2020., 09:03h

Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) izabran je večeras za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz reda bošnjačkog naroda.

Za Šulića je glasalo 50 zastupnika, protiv su bila dva, a šest suzdržanih, prenosi Fena.

Uoči glasanja, zastupnica Zastupničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić ukazala je da Denis Šulić nema legitimitet bošnjačkog naroda te da je njegovo imenovanje još jedan vid diskriminacije nad Bošnjacima i oduzimanje njihovog minimalnog prava predviđenog Ustavom i zakonom.

-Ne želimo prebrojavati krvna zrnca nikome, ali tijekom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima – rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a večeras tijekom sjednice.

Podsjetila je da se „pod plaštom politike SNSD-a i dalje vrši diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u školama po pitanju izučavanja materinjeg jezika, kao i nacionalne grupe predmet i samog naziva materinjeg jezika.

-Denis Šulić nije nigdje izjavio da se u Srebrenici dogodio genocid, i iako za to postoji presuda međunarodnog suda, što znači da ga negira. Zbog te činjenice ne može ni u jednom momentu predstavljati mene kao žrtvu genocida, kao i i druge Bošnjake u Narodnoj skupštini RS – ukazala je Smajić.

Tvrdi da je politika koju zastupa Šulić sve učinila da legitimne predstavnike Bošnjaka, tj. Zastupničke grupe „Zajedno za BiH“ svede na minimum.

Šef zastupničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić tvrdi da Šulić ima legitimitet da bude potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, "jer se uvijek izjašnjavao kao Bošnjak te da je na izborima dobio glasove svih naroda u Gradišci".

Zastupnici su usvojili izmjene i dopune Zakona o štrajku, te nacrte zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i o posredovanju u prometu nepokretnosti, dok podršku nisu dobile izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu dužnosnika jedinica lokalne samouprave, kojima je trebalo da se ukine „bijeli hljeb“, privilegija da dužnosnici u RS-u primaju plaću šest mjeseci nakon isteka mandata.

Usvojene su strategije razvoja elektronske uprave, unapređenja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina, te borbe protiv cyber kriminaliteta u tom bh. entitetu do 2024. godine.

Nakon glasanja okončano je deveto redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:13