StoryEditor

Bošnjaci Srebrenice traži sprječavanje izgradnje pravoslavne crkve: Za suživot smo, ali se protivimo gradnji...

Piše fena  /  22.02.2024., 12:30h

Građani Mjesne zajednice Osatica u općini Srebrenica uputili su pismo Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji EU u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji, Mitropoliji dabrobosanskoj, Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Općini Srebrenica, u kojem informiraju ove institucije o aktivnostima monaha Luke Babića koji je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu.

 

U javnom proglasu i upozorenju koji su potpisali zabrinuti stanovnici - Bošnjaci MZ Osatica, zatraženo je od nadležnih općinskih organa odgovor na pitanja "kako je Luka Babić dobio ovaj objekt, kako je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu i tko je izdao dozvolu za građenje i prenamjenu objekta".

- Apeliramojemo na uvaženu SPC da svojim autoritetom zaustavi mrziteljski odnos sveštene osobe, koja svojim ponašanjem narušava ugled i crkve i srpskog naroda. Pozivamo uvaženi Rijaset IZ u BiH da, putem Međureligijskog vijeća BiH, ovaj problem pokuša riješiti na nivou vjerskih zajednica. Pozivamo međunarodnu zajednicu da, ako je Općina Srebrenica izdala dozvolu za građenje, tu dozvolu poništi kao što je to učinio nekadašnji visoki predstavnik kada je na bošnjačkoj zemlji u Potočarima bila započeta gradnja crkve - poručili su stanovnici MZ Osatica.

Podsjetili su da je ta mjesna zajednica prije rata imala tridesetak sela u kojima je živjelo više od šest hiljada stanovnika, uglavnom Bošnjaka, oko 90 posto. Nakon rata danas tu živi samo nekoliko stotina Bošnjaka, koji i dalje uvažavaju dobre odnose s komšijama Srbima, a žele da tako i ostane.

Istakli su da je u Mjesnoj zajednici Osatica prije rata bila i crkva u selu Karno, koja u ratu nije srušena do temelja, kao što je to bio slučaj sa svim džamijama na tom području.

- Nakon rata crkva je renovirana i proklamirana u manastir. Dolaskom izuzetno radikalnog monaha Luke Babića koji ne krije svoju mržnju prema Bošnjacima (čemu svjedoči niz medijskih informacija o njegovim radikalnim postupcima i dovođenjem radikalnih skupina iz Srbije, Rusije i drugih mjesta iz RS-a na što su ogorčeni i rijetki lokalni Srbi), počinje ciljano narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba na ovom prostoru. Uz pomoć entitetskih institucija i načelnika Općine Mladena Grujičića, Babić je zatražio i pod nepoznatim okolnostima dobio u posjed nekadašnji objekat ‘Pošta Srpske‘ u mjestu Kragljivoda, koji rekonstruira u pravoslavnu crkvu. Objekt se nalazi pored bošnjačkog šehidskog spomen-obilježja Kragljivoda i pedesetak metara od kuće bošnjačke porodice Nukić - naveli su stanovnici MZ Osatica.

Upozoravaju sve navedene institucije kojima su uputili pismo da je riječ o, po sigurnost, opasnim aktivnostima koje svećenik Babić provodi u njihovom mjestu.

- Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali se protivimo gradnji crkve u mjestu gdje nema nijednog pravoslavnog vjernika. Namjera Luke Babića je narušavanje naših dobrih odnosa, a što je pokazao 6. januara na Badnji dan, kada je na ovoj lokaciji držao liturgiju, uz puštanje nacionalističkih pjesama i cjelodnevnu pucnjavu. Zbog toga ćemo podnijeti i krivičnu prijavu, jer je i policija koja je došla po našoj prijavi svjedočila događaju, ali ništa nije poduzela - poručili su stanovnici MZ Osatica. 

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 06:36