StoryEditor
Visoki predstavnik Eu

Borrell uvjeren da Mađarska neće blokirati odluke Europske unije o financijskoj pomoći Ukrajini

Piše desk  /  01.02.2024., 11:39h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell uoči izvanrednog zasjedanja Europskog vijeća govorio je o odnosima između Buxellesa i Budimpešte te je poručio kako Mađarska neće praviti problem kada je riječ o dodjeli financijske pomoći Ukrajini.

Na početku svog obraćanja medijima u Bruxellesu, Borrell je rekao kako će pitanje financiranja Ukrajine biti glavno na današnjem zasjedanju.

"Čini se kako ćemo se danas fokusirati na pitanje Ukrajine. Moram naglasiti da je rat i dalje najveća prijetnja europskoj sigurnosti", rekao je Borrell.

Dio svog obraćanja Borrell je iskoristio i za situaciju u Gazi, točnije optužbe zapadnih zemalja i Izraela koje se odnose na rad UN-ove organizacije UNRWA.

"Istraga se mora provesti, ali ne smijemo kažnjavati Palestince. UNRWA ne smije prestati s radom bez obzira na sve. Ako prekinete financiranje UNRWA, kažnjavate sve Palestince. Nema alternative za ovu organizaciju", poručio je Borrell.

Ipak, novinare okupljene u Bruxellesu najviše je zanimalo Borrellovo mišljenje o stavu Mađarske povodom pomoći Ukrajini i eventualnog veta koji je Orban najavio. Uprkos inzistiranju novinara da odgovori na ovo pitanje, Borrell je rekao kako je o ovoj temi sve što je imao rekao u prethodnim danima.

Na kraju, ponovio je kako je uvjeren da Mađarska neće blokirati odluke Europske unije.

"Jedna je stvar nesudjelovati, a druga je vršiti opstrukcije. Mađarska ne opstruiše proces", zaključio je Borrell.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:31