StoryEditor
Visoki predstavnik Eu

Borrell: "Postignut je dogovor Kosova i Srbije o osobnim dokumentima"

Piše desk  /  27.08.2022., 19:07h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell objavio je na Twitteru da je postignut dogovor Srbije i Kosova o osobnim iskaznicama.

- Imamo dogovor. U okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, Srbija je pristala da ukine ulazne i izlazne dokumente za nositelje kosovskih osobnih karata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nositelje srbijanskih osobnih karata - napisao je Borrell.

Srbi s Kosova, dodaje Borell, moći će kao i svi ostali građani slobodno putovati između središnje Srbije i Kosova, koristeći svoje osobne karte.

- EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je europsko rješenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vodstvu - istakao je Borrell.

Međunarodna zajednica, EU i SAD, posredovala je kako se ne bi dogodile tenzije od 31. srpnja, kada su lokalni Srbi blokirali puteve na sjeveru Kosova zbog mjera Vlade Kosova da uvede reciprocitet na dokumenta iz Srbije i preregistraciju srbijanskih tablica sa oznakama gradova Kosova koje izdaje Srbija na RKS tablice. Putevi su odblokirani kada je kosovska Vlada primjenu odluke odložila za 1. rujna.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 02:46