StoryEditor
do sredine veljače

Borrell: "EU namjerava pokrenuti pomorsku misiju na Crvenom moru"

Piše fena  /  31.01.2024., 11:46h

Države članice EU-a žele pokrenuti pomorsku misiju na Crvenom moru do sredine veljače kako bi zaštitile brodove od napada jemenskih Huta, grupe koju podržava Iran, rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Mnogi komercijalni dobavljači su preusmjerili brodove nakon napada Hutija, koji kontrolira veći dio Jemena i kažu da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

- Neće sve države članice biti voljne sudjelovati, ali nitko neće opstruirati. Nadam se da će do 17. veljače misija biti pokrenuta - rekao je Borrell novinarima uoči sastanka ministara obrane Europske unije, javlja Reuters.

Rekao je da je cilj prvo odabrati naciju koja će voditi misiju i naznačiti gdje će biti sjedište misije, tko će sudjelovati i s kojim sredstvima.

Neki američki saveznici, posebno europske zemlje, izrazili su rezerve prema planu, prema kojem su SAD i Britanija pokrenule zračne napade na položaje Hutija, i odbijali su ideju da budu pod zapovijedi Washingtona.

Borrell je rekao da će se operacija EU-a zvati Aspides - što znači zaštitnik - i da će njena misija biti zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali ne i sudjelovanje u napadima protiv Hutija.

Operacija bi u početku uključivala tri broda pod zapovjedništvom EU-a. Francuska i Italija već imaju ratne brodove u regiji, a Njemačka planira poslati fregatu Hesse u to područje, rekli su diplomati.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:50