StoryEditor
PREDSJEDATELJICA VM BIH

Borjana Krišto poslala SIPA-i na provjeru imena novih ministara i zamjenika

Piše desk  /  09.01.2023., 17:33h

Stranke „osmorke“ trebale bi do srijede poslati svoje prijedloge.

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto poslala je jutros u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) na sigurnosnu provjeru imena novih ministara i zamjenika koji bi trebali činiti novu izvršnu vlast BiH, saznaje Avaz.

SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provjere kandidata za novo Vijeće ministara, s tim da bi sve trebalo ići mnogo brže.

Ranije je Krišto poslala na provjeru SIP-u imena pet ministara i njihovih zamjenika, odnosno, ukupno 11 imena. Radi se o kandidatima SNSD-a i HDZ-a BiH, dok se čekaju imena Osmorke.

Otišla je provjera za Zorana Tegeltiju, koji je prijedlog SNSD-a za ministra financija, Stašu Košarca, novog-starog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Stigla je i provjera na ime Nenada Nešića, koji je predložen za novog ministra sigurnosti. Čeka se i dalje ime ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je zajednički prijedlog SNSD-a i „osmorke“. Ovo ime trebalo bi biti poznato sutra.

Čeka se i ime novog ministra prometa, kojeg će predložiti Naša stranka. Sigurno je da će novi šef diplomacije biti Elmedin Konaković, lider NiP-a

Stranke „osmorke“ trebale bi do srijede poslati svoje prijedloge.

„Osmorka“, također, mora dati imena zamjenika. Kada je u pitanju HDZ, tu je sve jasno. Oni su svoje prijedloge za ministre već usuglasili. Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, a za ministricu civilnih poslova predložena je Dubravka Bošnjak. Sva ova imena moraju proći provjere.

Novi zamjenik ministra sigurnosti BiH, kao kandidat HDZ BiH, trebao bi biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

U SDP-u su još prije dva tjedna za ministra obrane BiH predložili Zukana Heleza. Helez je bivši ministar za braniteljska pitanja u Vladi FBiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:53