Beograd, 1. avgusta 2019. - Pokusacu da se izborim, ”rame uz rame” sa Srbijom, da se medjunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek i to, pre svega po pitanju Kosova, porucuje novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harcenko i dodaje da ce Rusija podrzati ”kompromisno i kreativno resenje”, oko kojeg se moraju dogovoriti Beograd i Pristina i koje bi Rusija mogla braniti u Savetu bezbednosti UN. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bkDRAGAN KUJUNDZIC - Tanjug
StoryEditor
veleposlanik u srbiji

Bocan-Harčenko: Položaj Republike Srpske jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije

Piše desk  /  16.06.2022., 21:36h

Položaj Republike Srpske ostaje jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije, bez obzira na sve probleme s kojima se ruska država trenutno suočava, izjavio je danas veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Govoreći na promociji ruskog prijevoda knjige “Naoružavanje istinom”, autora Milana Ljepojevića u Ruskom domu u Beogradu, Bocan-Harčenko je istakao da je opredjeljenje Rusije da se bori za očuvanje Republike Srpske i njenih prava jasno potvrđeno u razgovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, prenosi N1.

“Odlično znam za veoma štetne pojačane aktivnosti na poništavanju daytonskog principa i pokušaje isključenja Rusije u rješavanju problema koji se odnose na BiH. Ali, to je nemoguće, baš kao što nije moguće ni rješavanje pitanja Kosova bez Rusije, koja je stalni član Vijeća sigurnosti UN”  naglasio je Bocan-Harčenko.

On je ocijenio da je očuvanje Daytonskog sporazuma najvažniji zadatak ne samo u regionu nego i u Europi ako ona, zaista, želi stabilnost u ovoj regiji, koji je europski.

“Međutim, sva dešavanja po nalozima iz Washingtona, Bruxellesa, NATO-a i EU, prvenstveno takozvano imenovanje takozvanog visokog predstavnika, ali i druge odluke, predstavljaju nastavak poništavanja Daytona sa željom centralizacije BiH” ukazao je Bocan-Harčenko.

On smatra da je najopasniji smjer tih štetnih aktivnosti želja da se smanje ili ponište specijalne veze Republike Srpske i Srbije, koje su bratske i prirodne, zbog čega ih je nemoguće uništiti.

“Zato je jako važna borba za očuvanje Daytonskog sporazuma i njegovih principa. Samo na osnovu Daytona, BiH može ostati decentralizirana zemlja, uz očuvanje Republike Srpske u punom obimu i kapacitetu” naglasio je Bocan-Harčenko.

Dnevnik.ba

12. svibanj 2024 13:36