StoryEditor
zabrinut

Bivši šef Naše stranke: Sa svih strana dolaze informacije da će Schmidt nametnuti izborni zakon

Piše desk  /  19.07.2022., 11:20h

Zastupnik u državnom parlamentu iz Naše stranke Predrag Kojović komentirao je sve glasnije najave da bi visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene izbornog zakona. Zabrinut je.

"Informacija da bi visoki predstavnik Schmidt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u tijeku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi s više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena proturječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorija", kaže Kojović.

Dodaje da je to upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik mu, kako kaže, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen izaslanicima koji dolaze iz županija u kojima su Hrvati većina.

"Naravno da se normalan čovjek upita; ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina", kaže Kojović

Kritizirao je i predstavnika Europske unije u BiH.

"Najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvaćanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove krimogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetama", kaže Kojović.

U drugom, tehničkom, dijelu izmjena o čijem se nametanju trenutno razgovara na nekoliko važnih mjesta, visoki predstavnik Schmidt će, navodno, implementirati nekoliko kozmetičkih izmjena kojima bi se trebala umanjiti mogućnost krađe glasova.

"Apsurdno je, u nedostatku bolje riječi, da se sprječavanje krađe glasova na izborima, kako se jasno pokazalo u proteklim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, smatra ustupkom opoziciji - ako zauzvrat podrži daljnju etničku podjelu u BiH. Svaki korak ka sprječavanju krađe glasova je koristan i dobrodošao osim kada služi isključivo da skrene pažnju sa suštinskih, političkih, promjena u izbornom zakonu. Naravno da visoki predstavnik ima pravo zakonodavnog djelovanja. Ako donese odluku o kojoj se priča, njegova će odluka biti i legalna i legitimna", dodaje Kojović.

Poručio je da Naša stranka nikad neće prihvatiti osnaživanje "dosadašnje i uvođenje novih oblika diskriminacije građana BiH".

"Sve što radimo ima za cilj jedno; da BiH bude država svih njenih građana. Duboko vjerujem da velika većina građana osjeća da je politička promjena koju će ova zemlja doživjeti u listopadu neizbježna. Nacionalistička garnitura koja ovu zemlju desetljećima valja po blatu će otići ako tako odluče građani - a ja vjerujem da hoće. Jedino što vladajuću nacionalističku garnituru može zadržati na vlasti je par dobro iskalkuliranih promjena u Ustavu FBiH i izbornom zakonu po HDZ-ovoj logici o legitimnom predstavljanju. Kroz parlamente takvi prijedlozi nisu prošli. Kroz političke pregovore također nisu prošli. Poražavajuće bi bilo da prođu jer je tako odlučila Europa", zaključio je Kojović.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:50