StoryEditor
Jean-Claude Juncker

Bivši šef EK oštro osudio mogućnost pridruživanja Ukrajine EU: "Tko god je imao posla s Ukrajinom, zna da je korumpirana"

Piše desk  /  06.10.2023., 10:53h

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, poznat i po tome što je prije nekoliko godina prišao Plenkoviću u Bruxellesu dok je davao intervju i napravio pokret iza njegovih leđa koji su mnogi opisali kao da ga je uštipnuo za stražnjicu, oštro je osudio mogućnost pridruživanja Ukrajine EU, kritizirajući zemlju kao "masovno korumpiranu".

"Svatko tko je imao bilo kakve veze s Ukrajinom zna da je to zemlja koja je korumpirana na svim razinama društva. Unatoč naporima, nije spremna za pristupanje; potrebni su im opsežni procesi unutarnjih reformi", rekao je Juncker tijekom intervjua njemačkom izdanju Augsburger Allgemeine objavljenom jučer.

"Ne biste trebali davati lažna obećanjima Ukrajincima koji su do grla u patnji"

"Davanje lažnih obećanja Ukrajincima o pristupanju EU ne bi bilo dobro ni za EU ni za Ukrajinu", dodao je Juncker, koji je bio šef Berlaymonta u Bruxellesu od 2014. do 2019. godine.

"Ne biste trebali davati lažna obećanja ljudima u Ukrajini koji su do grla u patnji", rekao je Juncker. "Jako sam ljutit zbog nekih glasova u Europi koji Ukrajincima govore da mogu odmah postati članica."

"Članstvo u EU za zemlje kandidate poput Ukrajine i Moldavije mora biti povezano s unutarnjim reformama i mora biti podržano kvalificiranom većinom", ustvrdio je Juncker. Ukrajina se godinama suočava s pitanjima o svojim dosadašnjim rezultatima u borbi protiv korupcije.

Von der Leyen i Michel mnogo optimističniji od Junckera

Aktualna šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel su mnogo optimističniji od Junckera po pitanju pristupanja Ukrajine bloku.

U utorak je Politico izvijestio da se EU priprema za otvaranje pregovora s Ukrajinom o njezinom budućem pristupanju, a službena objava očekuje se u prosincu, prema trojici diplomata.

Tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Kijevu u utorak - u sklopu prvog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU izvan bloka - istaknula je da je "budućnost Ukrajine u Europskoj uniji". "U našoj zajednici slobode koja će se protezati od Lisabona do Luganska." U rujnu je Baerbock također istaknuo tijekom putovanja u Kijev da Ukrajina mora učiniti više kako bi iskorijenila korupciju.

Von der Leyen bila je pozitivna po pitanju Ukrajine za članstvo i zalagala se za proširenje Europske unije od 30 zemalja tijekom svog govora o stanju Unije u rujnu.

"Imali smo loših iskustva s nekim tzv. novim članicama. To se više ne smije ponoviti"

U kolovozu su dva visoka ukrajinska dužnosnika imenovana kao osumnjičenici za pronevjeru koja je uključivala nabavu humanitarne pomoći, dok se tadašnji ministar obrane Oleksij Reznikov našao na udaru kritika u siječnju zbog ugovora o vojnom cateringu.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji predvodi borbu protiv korupcije u Ukrajini, kritiziran je zbog svoje odluke da izjednači korupciju s izdajom, za što su dužnosnici i nadzornici upozorili da bi dalo više ovlasti službi državne sigurnosti.

"Imali smo loša iskustva s nekim takozvanim novim članicama, primjerice kada je riječ o vladavini prava", rekao je Juncker. "Ovo se više ne može ponoviti."

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:02