StoryEditor

Bivši šef CIA-e za Balkan: Podijeliti Kosovo, RS-u i Preševskoj dolini dozvoliti referendum

Piše D  /  20.12.2019., 09:12h

Ako Beograd i Priština mogu se dogovoriti oko susreta tet-a-tet, možda bi bilo moguće pronaći istinski kompromis, koji bi bio povoljan po obje strane. Mogu da počnu time što će shvatiti da obje strane moraju se odreći nečega vrijednog i da će biti ‘‘nezadovoljnika‘‘ i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis. Takvi moraju biti sklonjeni i suzdržani, piše u tekstu za novi ‘‘Nedeljnik‘‘ Steven Meyer, bivši šef CIA-e za Balkan, prenosi Dnevni avaz.

On navodi da bi suština predloženog kompromisa “mogla biti nešto poput ovoga”:

- Međunarodna granica trebala bi biti iscrtana na rijeci Ibar. Sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve južno pripada Kosovu. Većina Srba na Kosovu živi južno od Ibra, tako da bi oni Srbi koji ne žele ostati pod kontrolom Kosova mogli preseliti sjeverno od Ibra, što bi organizirali i platili Ujedinjeni narodi, OEBS, EU ili neka kombinacija ova tri činitelje. Isto tako, svi Kosovari sa sjevera koji ne žele živjeti pod srpskom kontrolom mogli bi se preseliti na jug, na isti način kao i Srbi.

Meyer piše da bi UN, OEBS, EU, ili svi oni po dogovoru, uspostavili mehanizam koji bi periodično provjeravao stanje stvari u preostalim srpskim zajednicama na jugu i kosovarskim zajednicama na sjeveru, kako bi se postarali da oni nisu ni na koji način diskriminirani.

Meyer piše i da bi u duhu pravog kompromisa i pomirenja, također, bilo razumno da se “dozvole referendumi u Preševskoj dolini, kako bi se vidjelo žele li oni da se ujedine s Kosovom, kao i u Republici Srpskoj, kako bi se vidjelo žele li oni se ujediniti sa Srbijom”.

- Naravno, svako ujedinjenje zavisilo bi od referenduma koji bi, također, bili organizirani na Kosovu i u Srbiji - piše, između ostalog, Meyer.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 22:09